За офіційними даними, на диспансерному обліку в Криму полягає 11 211 інфікованих вірусом імунодефіциту людини, 55% з них отримують антиретровірусну терапію.

Влада Криму при цьому відзначають недостатню роботу щодо охоплення населення медичним оглядом на наявність ВІЛ-інфекції.

Експерти відзначають, що кількість хворих дійсно зросла. І це може бути пов'язано з великими міграційними потоками і тим, що люди частіше стали обстежитися на ВІЛ. Дана тенденція є тривожною, однак збільшення кількості людей на терапії, темпи можуть знизитися.

Є програми Всесвітньої організації охорони здоров'я та державна стратегія щодо протидії ВІЛ до 2020 року, де написано, що охоплення терапією повинен досягти 90%. Перешкода – низький рівень інформованості населення.

Популярні новини зараз
Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Медики наполягають на важливості поширення інформації про безкоштовне добровільному експрес-тестування на ВІЛ. У Криму відомо, що там обстежено 15% населення.

"Потрібно, щоб кожна людина, що звертається в поліклініку, надходить в стаціонар був обстежений на ВІЛ. Виділяються гроші, щоб обстежити максимальна кількість людей, але хотілося б більше усвідомленості від кожної людини. Нікого змусити ми не можемо – потрібно лише згода людини, а для цього потрібна інформованість.

За статистикою, у способах передачі ВІЛ в Криму переважає на рівні 80% передача статевим шляхом", - повідомляє заступник головного лікаря з медичної частини Кримського центру профілактики і боротьби зі Снідом Тетяна Богатирьова.

Тим часом директор з комунікації українського Фонду Олени Пінчук Павло Піманов відзначає, що в останні роки в Україні відбувся величезний ривок у забезпеченні терапією ВІЛ-інфікованих.

"Якщо раніше показник коливався на рівні 15-20-30%, то зараз він перевищує 70%. Це дуже високий відсоток, який Україна буде прагнути довести до 100%. У Криму 50% – це дуже низький показник. Це кепсько, цьому треба протидіяти, бо на кону життя людей, а також, що важливо, профілактика", - пояснює фахівець.

Нагадаємо,ак насправді з'явився СНІД.

Як повідомляв "Знай. ua", скільки людей "вбив" алкоголь за рік.

"Знай. ua" писав, що в українських школах почалася страшна епідемія.