За новий вид терапії раку двоє вчених отримали цьогоріч Нобелівську премію з фізіології та медицини. Цю унікальну техлнологію - імунотерапію вже випробували онкохворі українці і досить успішно.

Про це повідомляє ТСН.

Американець Джеймс Еллісон та японець Тасуку Хондзьо зрозуміли, як змусити сам організм боротися зі смертоносною пухлиною та "навчити" нашорганізм розпізнати вороді клітини. І це на собі спробував лікар із Дніпра Олег Бочаров, у якого виявили рак легенів, до того ж на останній стадії.

лабораторія

Учені 100 років билися, щоб зрозуміти, на який саме рецептор і чим діє ракова клітина, щоби приспати наш імунітет. І ось нарешті, у 90-х роках - Берклі Джеймс Еллісон і Тасуку Хондзьо в різних кінцях світу, але майже одночасно – таки знайшли перші два білки, які й роблять наші Т-лейкоцити "сліпими" до смертоносних ракових клітин.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зірвати маскування з ворожих клітин та зняти з гальм імунну систему – ось у цьому є відкриття Джеймса Еллісона та Тасуку Хондзьо.

імунотерапія

Сьогодні вже розробили і використовують спеціальні медпрепарати, завдання яких не боротися з раком, а увімкнути внутрішні ресурси імунної системи.

Український досвід боротьби з раком за допомогою винаходу Нобелівських лауреатів

Олегу Бочарову з Дніпра діагностували навесні 2016. Що шанси мізерні, йому було зрозуміло без ніяких ілюзій. Він сам лікар – сімейний.

"У мене сумнівів не було. У мене вибору не було. Жити мені чи не жити – так ставилося питання", - розповідає чоловік.

Медикаменти роблять пухлину видимою, тож організм сам починає з нею боротися. Він вбиває клітини раку, не завдаючи шкоди організму, як це, наприклад, при хіміотерапії.

Що таке імунотерапія, Олег Бочаров дізнався після операції. Тоді пухлину з легені видалили не всю. Метастази лишились. Йому запропонували випробувати відкриття нинішніх нобелівських світил на собі. Довго не роздумував, адже розмуів свої шанси на життя.

"Там було все докладно розписано. Надається безоплатне лікування. Та я, як пацієнт, зобов’язуюсь обстежитися. Це не складно. Безкоштовно, тим паче", - розповідає Олег.

Імунотерапію нині випробовують 70 онкохворих українців у міській лікарні Дніпра.

Олега Бочаров здійснив 35 курсів імунотерапії.

Керівники клінічних досліджень визнають, що імунотерапія – не панацея. Не всім пацієнтам підходить, іноді є побічні ефекти. Нові препарати ще потребують подальших ретельних досліджень.

Нагадаємо, у Шотландії медики почали лікувати за допомогою прогулянок.

Як повідомляв портал Знай.ua, альпаки допоможуть вченим боротися з раком.

Також Знай.ua писав про те, що пересадка кісткового мозку врятує людей від психічних проблем.

Дивіться: Медики про унікальний метод лікування раку