Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет прокоментував долю церковного майна після імовірного отримання Томосу УПЦ.

Філарет
Філарет

Про це Святійший розповів у інтерв'ю для видання OBOZREVATEL.

"Після створення єдиної помісної церкви в Україні все майно буде справедливо розподілене між громадами. Однак українські святині, зокрема Києво-Печерська лавра, не можуть належати РПЦ", - повідомив Філарет.

Томос в Україні
Томос в Україні

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Святійший додав, що усі храми та церковні споруди в країні належать державі або релігійним громадам. У випадку з громадами — вони самостійно вирішуватимуть, що робити із спільним майном.

"Коли переходитиме громада в Українську церкву з Московського патріархату, вона переходитиме зі своїм майном. У тих випадках, якщо громада розділиться і дві третини буде за Російську церкву, то цей храм перейде до РПЦ. Якщо ж проголосують за перехід в Українську церкву, то храм належатиме УПЦ", — пояснив Святійший.

Доля державного майна буде вирішуватись за аналогічним принципом.

Питання Києво-Печерської лаври, а також інших київських святинь, за словами Філарета, вирішуватиметься також місцевими громадами.

Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра

"Що стосується лавр, то це українські святині, і вони не можуть бути передані РПЦ. Як і громади, монастирі мають визначитися — до якої церкви вони належать. Однак, я переконаний, оскільки це українські святині, вони мають належати Українській церкві", — резюмував Філарет.

Філарет
Філарет

Нагадаємо, у вівторок, 9 жовтня, у Стамбулі стартував триденний Синод Вселенського патріархату, який обіцяє стати історичним для України.

Під час Синоду порушать питання надання Томосу української православної церкви.

Томос в Україні
Томос в Україні


Як писав раніше Знай.ua, питання надання Томосу Вселенський патріарх порушить тільки після того, як экзархи нададуть звіт щодо візиту до Києва. Вони прибудуть до Стамбула і в середу, 10 жовтня, тільки тоді животрепетна тема буде обговорюватись.


Також Знай.ua писав про те, що протягом трьох днів, 9-11 жовтня, у Стамбулі проходить Синод духовенства, в ході якого анонсовано вирішення історичного питання для України - надання Томосу УПЦ.