Рішення про надання Україні Томосу буде ухвалене у той же момент, "коли настане час".

Про це зазначив член священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Австрії і екзарх Угорщини Арсеніос.

Він також відзначив, що питання надання певній церкві автокефалії лежить у площині відповідальності Вселенського патріархату, а не РПЦ, як про це говорять російські "діячі".

"Ми говорили про Томос. Рішення буде ухвалене, коли настане час, але Вселенський патріархат має право ухвалювати таке рішення", – сказав митрополит Арсеніос.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Крім того він відповів на питання складних стосунків з Російською православною церквою після імовірного надання Україні Томосу. Зокрема, Арсеніос розповів, що всі рішення будуть прийняті з Божою допомого.

"Ми не хочемо створювати нових проблем, але з Божою допомогою будемо діяти так, щоб усе було мирно, як Він і бажає".

Разом з тим варто відзначити, що патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет прокоментував долю церковного майна після імовірного отримання Томосу УПЦ.

"Після створення єдиної помісної церкви в Україні все майно буде справедливо розподілене між громадами. Однак українські святині, зокрема Києво-Печерська лавра, не можуть належати РПЦ", - повідомив Філарет.

Святійший додав, що усі храми та церковні споруди в країні належать державі або релігійним громадам. У випадку з громадами — вони самостійно вирішуватимуть, що робити із спільним майном.

"Коли переходитиме громада в Українську церкву з Московського патріархату, вона переходитиме зі своїм майном. У тих випадках, якщо громада розділиться і дві третини буде за Російську церкву, то цей храм перейде до РПЦ. Якщо ж проголосують за перехід в Українську церкву, то храм належатиме УПЦ", — пояснив Святійший.

Доля державного майна буде вирішуватись за аналогічним принципом.

Питання Києво-Печерської лаври, а також інших київських святинь, за словами Філарета, вирішуватиметься також місцевими громадами.

"Що стосується лавр, то це українські святині, і вони не можуть бути передані РПЦ. Як і громади, монастирі мають визначитися — до якої церкви вони належать. Однак, я переконаний, оскільки це українські святині, вони мають належати Українській церкві", — резюмував Філарет.

Нагадаємо, екзархи розчулили словами про Україну.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям розкрили очі на "зраду" надання Томосу.

Також "Знай.ua" писав, що Синод вирішує долю автокефалії.

Томос про автокефалію: українське питання на Вселенському Синоді вже обговорюється