В найближчі кілька місяців набуде чинності закон про "будівельну амністію"легалізацію зведених без дозволу дачних і житлових будинків, прибудов, інших приміщень господарського призначення.


Формально ця процедура нічого не коштує, але на практиці все інакше. Держава фактично дає вибір, але у підсумку доведеться платити за документи в спеціалізованих структурах.


Будівельна амністія стосується


Садибних житлових будинків, садових, дачних споруд, гаражів, різних господарських будівель загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще


Споруд сільгосппризначення, побудованих до 12 березня 2011 року.

Податок на нерухомість
Податок на нерухомість


Амністія надається безстроково, але право скористатися нею є тільки у власників, або осіб, котрі отримали нерухомість у спадок. Для оформлення документів потрібно звертатися до державного архітектурно-будівельного контролю при виконавчих комітетах міської, селищної або сільської ради.

Податок на нерухомість
Податок на нерухомість


Заява про прийняття об'єкта в експлуатацію пишеться в довільній формі , подається через Центр з надання адміністративних послуг разом з пакетом з 4 документів, а в окремих випадках - з 5-ти. Термін прийняття рішення - 10 днів.


Необхідні документи


Документ про технічну інвентаризацію - технічний паспорт, який повинен бути в кожному домі. Звертатися потрібно в сертифікований орган технічної інвентаризації (колишні БТІ, які зараз є приватними структурами).


Документ, що підтверджує право на землю з самовільними забудовами - свідоцтво про право власності або витяг з державного реєстру.

Податок на нерухомість
Податок на нерухомість


Узгодження місця розташування об'єкта вимогам державних будівельних норм в місцевому органі містобудування та архітектури - заява на узгодження подається пишеться окремо.


Декларація про готовність об'єкта до експлуатації - форма декларації розміщена на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції.


Вартість оформлення


Суто державі ви нічого не платите, але є ще послуги нотаріуса. Крім того, вам знадобиться технічна інвентаризація та технічне обстеження – все проводять комерційні структури.


Вартість інвентаризації в середньому становить 2000-3000 грн в залежності від площі і запитів фахівця. Якщо об'єкт площею 100 квадратних метрів, технічне обстеження обійдеться в 3000-4000 грн і вище.


Дивіться: Українці розпочали сплачувати податки на нерухомість


Нагадаємо, українці отримали змогу придбати соціальне житло.
Як повідомляв Знай.ua, на первинному ринку в декілька разів збільшилися продажі житла.
Також Знай.ua писав, в Україні зростуть ціни на оренду житла.