Після отримання томосу в Україні не буде "державної церкви".

Про це 14 жовтня під час виступу на Софійській площі заявив президент України Петро Порошенко.

Зокрема, він відзначив, що після отримання Томосу в Україні буле існувати єдина церква, яка не матиме жодного стосунку до державної влади та навпаки.

Крім того президент повністю заперечив головну путінську релігійну страшилку про переслідування віруючих після отримання автокефалії, зазначивши, що влада поважатиме вибір кожного громадянина та не змушуватиме нікого переходити до іншої церкви.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"У нас не було, немає і не буде "державної церкви". І в освячену томосом православну церкву ніхто нікого не "запрошуватиме" силоміць. Це питання вільного вибору кожного віруючого. ... Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність з РПЦ. Це їх вибір, і його треба поважати", - зазначив глава держави.

Він також додав, що розбудова єдиної української церкви не може стати підставною для розбрату та "релігійної війни", як про це говорять російські пропагандисти.

Крім того він відзначив, що у жодному разі не потрібно брати участь у пропагандистських заходах із захоплення релігійних святинь, про що говорять близькі до Кремля експерти.

Разом з тим варто відзначити, що українці ледь встигли порадіти історичній події надання Томосу, як одразу ж стало відомо про іще одну важливу перипетію у церковному життя - обговорення кандидатури майбутнього очільника Єдиної Помісної УПЦ.

Експерти зазначають, що з наближенням об'єднаного Собору все частіше обговорюється питання, хто ж може очолити новостворену Єдину Помісну Українську Православну Церкву.

Швидше за все, це буде один з тих ієрархів, які зараз керують своїми єпархіями або церквами в Україні.

Нагадаємо, Філарет поставив крапку в мовному питанні.

Як повідомляв "Знай.ua", журналіст розкрив українцям маніакальний страх Путіна.

Також "Знай.ua" писав, що московські попи заборонили молиться за Варфоломія.

У Росії справжня істерика через томос для УПЦ