Співвласники багатоквартирних будинків зобов'яжуть самостійно займатися списанням боргів з мешканців за комункалку.

5 вересня 2018 р. Кабінет міністрів затвердив постанову №711, згідно з якою мешканці багатоквартирних будинків, які мають заборгованість по сплаті комунальних послуг, можуть не платити, їх відтепер можна відпрацювати, - пише "Сегодня".

Наприклад, якщо громадяни мають заборгованість перед містом, їм дозволять укласти договір безпосередньо з самим ОСББ та відпрацювати свій борг або ж зменшити його суму.

Ця система не нова, проте цього разу в неї внесли деякі корективи.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Щодо погашення таким чином боргів тепер можуть вирішити лише на загальних зборах ОСББ, адже це виключно їх компетенція. На зборах правління дає свою згоду і складає договір з мешканцми багатоквартирного будинку.

"Щоб скасувати заборгованість, необхідно укласти договір з правлінням ОСББ про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. Ініціювати укладення договору можуть обидві сторони: як співвласник (подавши заяву), так і саме правління ОСББ, але тільки за згодою співвласника", – каже в коментарі сайту "Сьогодні" Павло Мороз, керуючий партнер юридичної фірми Braxton.

Юрист також додає, що на практиці швидше будуть зустрічатися випадки, коли співвласники будуть ініціювати підписання таких договорів самостійно.

договір має бути у двох примірниках, і кожна зі сторін має його отрмати.

У договорі обов'язково мають бути такі дані:

  • вид робіт;
  • обсяг робіт;
  • вартість робіт;- терміни виконання.
  • Умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і обладнання (при необхідності).

За допомогою цього механізму можна списати борги мешканця саме перед ОСББ, тобто списати борг перед водоканалом, наприклад, побіливши паркан, не вийде.

Нагадаємо, Верховний суд України постановив, що власник не може розірвати договір оренди житла, укладений на невизначений строк, і виселити квартирантів, якщо має у власності ще одне житло.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Міжнародний валютний фонд визначив, що Україна - найбідніша серед європейських країн.

Раніше портал Знай.ua писав, що уряд повідомив жителям окуповних територій гарну новину щодо виплати пенсій.

Дивіться: Ляшко про комуналку в Україні