В Україні ціни на бензин – явище настільки нестабільне, що підлаштуватися під нові тарифи вдається далеко не всім. Більш того, водії не завжди розуміють, з чого формуюється вартість пального.


Подорожчання бензину: як формується ціна на АЗС?


На простому прикладі це вирішив пояснити журналіст, блогер Олександр Дубинський. На його думку, варто перш за все взяти до уваги рівень життя та прибутки населення. Приміром, як впливає заробіток у зайві 4 гривні на літрі в Україні та США.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Пояснюю, як нас на* бують на вартості бензину. Для порівняння беру вартість в США, і розкладаю її на складові. З яких випливає, що заробіток АЗС в Штатах - 4 гривні на літрі. При зарплатах від 3000 доларів на місяць. В Україні, при зарплаті в 300 доларів в місяць, АЗС заробляють на літрі 4-5 гривень", - зазначає Дубинський.


Блогер додав, що бензин, котрий змушені купувати наші водії, поганої якості, зате коштує він на 30% більше, ніж у розвинених країнах Європи. Сюди ще варто додати акциз на 40% з літра, який, припускає журналіст, осідає у кишенях чиновників.


Цікаво, що за даними Мінфіну, за останній тиждень бензин і дизельне пальне подорожчали на 1 грн/л. З 20 серпня ДП зросло в ціні на 3,6 грн/л (13%), а бензин — на 3,5 грн (12%).


Ціни на автогаз тільки за один день — із 8 на 9 жовтня — підскочили на 15 коп. — до 15,6 грн/л. На початку вересня газом можна було заправитися по 14 грн/л. Така цінова пропорція дійсна, якщо курс гривні до долара залишатиметься стабільним.

Тобто кожна додаткова гривня у курсі долара — це ще плюс 85-87 копійок на літрі бензину й дизеля. Якщо курс до кінця року досягне, наприклад, 30 грн/$, як це закладено у бюджеті, то пальне подорожчає ще, як мінімум, на 1,2 грн/л.


Дивіться: Як українців дурять на АЗС?(Олександр Дубинський)

Нагадаємо, в Україні очікується чергова хвиля подорожчання бензину.
Як повідомляв Знай.ua, водіїв попередили про нові штрафи.
Також Знай.ua писав, українцям розповіли, як заощадити на необхідних речах.