На сьогодні питання економії гостро стоїть у більшості українських родин. Найбільше, що турбує громадян, це опалення будинку та як заощадити при високих тарифах на газ.

Експерти дали кілька важливих порад, як не мерзнути зимою та заощадити на опалення, - пише "in.ck.ua".

Як дороге тепло "йде" з будинку?

Вікна, двері, стіни, підлога, стеля і навіть система вентиляції – все це вороги грамотної та ефективної системи опалення. За статистикою, тепло з будинку найчастіше витікає через вентиляцію, вікна та неутеплені стіни.

теплий будинок

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

У цифрах тепловтрати виглядають так:

30-40% – вентиляція, 20-30% – стіни, 15-25% – вікна, 10-25% – дах, 3-6% – підвал.

"Укутайте" будинок


Утеплення знижує теплові втрати до 50%

найпростіший спосіб економії тепла – просто не дати йому покинути ваш будинок. Теплоізоляція – перше, що треба зробити.

Найкраще утеплювати дім ззовні. Це на сьогодні не дешева послуга, проте переваги ви помітите одразу. Скористайтесь програмою уряду та отримайте від держави знижку на енергоефективність житла.

Перевірте вікна та двері


Знижує тепловтрати на 3-5%, це не багато, але в кінцевому підсумку виллється у чималу суму.

В холодну пору року тепло з будинку дуже швидко "випаровується" через щілини у вікнах і дверях.

Встановлюйте якісні вікна, первірте наявність щілин у дверях. Їх варто усунути.

Використовуйте програматори тепла


Знижує тепловтрати до 20%

Варто температурі повітря в кімнаті підвищитися всього на 1 °С, як рівень споживання теплової енергії відразу ж зростає на 6%. А цих витрат ви могли б уникнути, якби автоматизували систему опалення.

Програматори - спеціальні прилади, які підтримують комфортну температуру в різних приміщеннях, знижуючи енергоспоживання в кілька разів. Автоматизація опалення реглює температуру. Коли потрібно зменшує її до мінімуму, коли потрібно підвищує до комфортної температури. Так, наприклад, рилад може встановити температура на кухні одну, у спальні - іншу.

Встановіть котел

Сьогодні на ринку є величезна кількість котлів – газові, дизельні, електричні, твердопаливні. Останнім часом все більш популярними стають універсальні види котлів, які можуть працювати одночасно на декількох видах палива. У конкретному окремому випадку кожна різновид котлів буде показувати різну ефективність. Тому, щоб правильно організувати систему опалення в будинку і вибрати найбільш ефективний котел саме для вашого будинку, зверніться до професіоналів.

Нагадаємо, новий закон про тарифи ЖКГ українцям слід чекати наступної весни.

Як раніше повідомляв Знай.ua, уряд допоможе українцям утеплити житло. На скільки розраховувати?

Раніше портал Знай.ua писав, що україцям повідомили, коли і на скільки зросте пенсія.

Дивіться: Головні помилки при утепленні будинку