У Кабміні нагадують, що новий закон, який законодавчо регуляє житлово-комунальні послуги, вступить у дію з 1 травня 2019 року.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на офіційний сайт Уряду.

У повідомленні АМКУ заявляє про деякі ризики і нестиковки у документі. Щоб закон запрацював як годиться, до нього необхідно було розробити 30 підзаконних актів.

Головна біда - відсутність прозорих методик розрахунків тарифів і типових договорів на всі випадки життя.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Платіжки за комуналку
Платіжки за комуналку

Абонплата за постачання гарячої води та опалення
З 1 травня наступного року вводиться додатковий платіж - абонентська плата за поставку теплоенергії та гарячої води. Однак її будуть сплачувати лише жителі багатоквартирних будинків, у яких укладені індивідуальні договори.

"У Законі йдеться, що повинен бути встановлений граничний розмір абонентської плати. Абонентська плата буде нараховуватися підприємством і нараховуватися абоненту, з яким укладено індивідуальний договір. Проектом постанови передбачено гранична плата - 27 гривень 38 копійок", - зазначили експерти.

Тарифи на світло
Тарифи на світло

За оцінкою Антимонопольного комітету, реальні витрати виконавців комунальних послуг можуть бути вище або нижче встановленої абонентської плати. Крім того, рахунок за обслуговування мереж одночасно отримуватимуть і виконавці, і управителі. У зв'язку з цим споживачеві доведеться двічі сплачувати тариф за утримання внутрішньобудинкових мереж.

Підвищення тарифів на комунальні послуги
Підвищення тарифів на комунальні послуги

Оплата за місця загального користування

Експерти констатували іще одну важливу проблему, адже

"Методика розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення» чітко не визначає, хто виконавець, а хто одержувач таких послуг. Як відзначають в Антимонопольному комітеті, на сьогоднішній день така методика відсутня".

Порядок перерахунку
Законом передбачено порядок перерахунку квартплати, якщо послуги були надані неякісно або не в повному обсязі. Перерахунок проводить виконавець.

тариф на воду
тариф на воду

На думку Антимонопольного комітету, такі положення для виконавця створюють умови для маніпуляцій з теплопостачанням. У комітеті зазначають, що у такому випадку ціни можуть бути несправедливо завищені, а виконавець зможе уникнути відповідальності за неякісно надані послуги.

Нагадаємо, більше 1 мільйона сімей в минулому році змогли отримати завищену субсидію на послуги житлово-комунальних господарств.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні


Як писав раніше Знай.ua, у 2019 році держава допоможе українцям утеплити житло.

Утеплення житла
Утеплення житла


Також Знай.ua писав про те, що у Мінсоцполітики звинувачують українців, що вони вдаються до різних махінацій, щоб отримати пільги на оплату комунальних послуг.