8-годиний робочий день відзначає ювілей. Рівно 100 років тому в багатьох країнах ввели формат праці "5 днів по 8 годин". Однак технології зробили крок вперед і така система праці дещо застаріла.

Чи можемо ми сьогодні працювати менше, і хто від цього виграє?, - пише "Інформатор".

офіс

Що показали дослідження?

Дослідницька група економістів Оксфордського університету спостерігала за зміною параметрів тривалості робочого тижня, щастя і продуктивності праці 5 тисяч працівників 20 call-центрів.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Після закінчення 6-місячного експерименту було встановлено прямий зв'язок між скороченням робочого часу, щастям співробітників і їх продуктивністю.

Так, короткочасне стимулювання гарного самопочуття співробітників (шоколад, перегляд смішних відео) збільшує їх продуктивність на 8-12%.

Також дослідження показують, що скорочення робочого тижня до чотирьох днів не лише приносить задоволеність працею співробітникам, але і не зменшує продуктивності.

працівники

По суті, було доведено, що за рахунок триденного відпочинку співробітники більш продуктивні протягом чотирьох робочих днів і встигають виконувати той же обсяг роботи, що і за п'ять.

Також він вказав на позитивний приклад новозеландської компанії "Perpetual Guardian". Протягом 8 тижнів 240 працівникам було виплачено їх звичайне платню, що належить за п'ятиденний робочий тиждень, але при цьому вони працювали лише по чотири дні в тиждень.

Таким чином, згідно результатів експерименту, на чверть зменшились запізнення та відсутність за лікарняними. Крім того у співробітників спостерігалась більша продуктивність праці та креативність.

Щодо рівня стресу, і тут були позитивні зміни. Персонал став спокійнішим на 7%, в той час як мотивація, лояльність і почуття розширення можливостей на роботі значно покращилися, а загальна задоволеність життям збільшилася на 5%.

Як прокоментував результати експерименту власник компанії Ендрю Барнс, це великих плюс цієї системи ще й в тому, що співробітники, у яких є діти, можуть більше часу приділяти родині та вирішенню особистих справ, не відлучаючись зайвий раз з роботи, а також менша кількість співробітників одночасно не потребує великого приміщення.

Та чи можливо це в Україні? Може політики захочуть таким чином урізноманітними свою виборчу кампанію експериментом по скороченню робочого тижня чи дня?

робочий час

Нагадаємо, заробітчани показали, де найбільше платять.

Як раніше повідомляв Знай.ua, де і кому в нашій країні платять більше.

Раніше портал Знай.ua писав, що Україну назвали в європі найбіднішою.

Дивіться: Відпочинок на роботі