Історія свята

Харитина осиротіла ще в ранньому дитинстві, тому її виховав добрий і благочестивий чоловік Клавдій. Вона дуже сильно повірила в Христа і вирішила все своє життя присвятити тому, щоб служити йому. Вона стала хорошим прикладом і через неї багато невіруючих прийняли християнство. Але одного разу Харитину обмовили язичники, і вона постала перед судом. Хоча її сильно катували і принижували, вона все одно зберегла тверду віру і померла з молитвою.

Традиції та обряди

На Русі вже не було роботи в полі і в городі, тому люди все більше займалися домашніми справами. Жінки ткали і пряли за верстатами. «Харитина ткала і пряла - весь будинок одягала», - говорили в цей день. А першу вовняну нитку з пряжі сьогодні потрібно було пов'язати дітям на ліву руку від пристріту і зурочення. У неї була така сила, що її навіть не згадували.

Дівчата ж збиралися на вечірки. Тут вони теж були зайняті справою: вишивали, в'язали і пряли. Зазвичай робота супроводжувалася співом, розмовами і іграми. Щоб вони не особливо розважалися, матері говорили, скільки пряжі їм потрібно принести. А коли робота вже була зроблена, приходили і молоді хлопці, тому дівчата чепурилися. Чоловіки в цей день теж без діла не сиділи. Вони виготовляли валянки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Був ще дивний звичай, з'їжджати з гори на прялці. Довжина шляху означала висоту льону, що вродить. Якщо ж жінка падала, то швидше за все вона помре до наступної осені.

Ткачів цінували не менше, ніж хліборобів. Вони складали загадки і приказки:

«Розкинути тенетки, прилетіли лебідки, труть, мнуть, роззявлять, застромлять»; «Ногою тупну, животом натисну, рукою шмигну, два рази колотну і знову почну». «Прийшов павук на дерев'яних ногах, всю хату загородив»; «Прийшло диво, село в кут, без дівки, без жіночки, а геть не йде».

Раніше Знай.uа повідомляв, що після отримання Томосу буде вирішуватися доля Андріївської церкви.
Нагадуємо, що скоро Хеллоуїн і як раз час підготувати спокусливий костюм.
Також Знай.uа повідомляв, що на Google Maps були помічені примари.