У понеділок, 22 жовтня, православні віруючі по всьому світу влаштовують святкування на честь Єфеської (Корсунської) ікони Божої Матері. У цьому матеріалі ви зможете дізнатися про історію чудотворного образу Пресвятої Богородиці.

Єфеська ікона Божої Матері 22 жовтня: історія святого образу

Дана ікона Божої Матері отримала свою назву, так як спочатку зберігалася у місті Єфесі (лат. Ephesus). Вона написана святим євангелістом Лукою. Варто зазначити, що у 988 році, 9 жовтня (за старим стилем), список цієї ікони було принесено з Корсуня в Київ святим рівноапостольним князем Володимиром. З тих пір у ікони було дві назви – Корсунська і Єфеська.

Пізніше ця ікона була перенесена в Новгород, а з Новгорода —в Успенський собор. Інший подібний образ Божої Матері було принесено з Греції в Київську Русь 1162 році преподобною Евфросіниєю Полоцькою.

Колись свята Єфросинія заснувала в Полоцьку Спаську обитель. Коли вона дізналася, що в Греції є ікони, написані євангелістом Лукою, то відправила багаті дари грецькому імператору і патріарху Луці Хризовергу з проханням надіслати їй ту саму ікону. Святий образ було відправлено з Єфесу в Київську Русь.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Ікону везли через Корсунь, і на прохання мешканців цього міста вона пробула там близько року, отримавши назву Корсунської. У 1239 році дочка Полоцького князя Брячислава, Олександра, виходячи заміж за святого благовірного князя Олександра Невського, забрала цю ікону в місто Торопець.

Нагадаємо, що передача Андріївської церкви в Києві Вселенського патріархату викликала бурхливе обговорення. Українці сперечалися про те, що стоїть за цим: символічний крок, політична дія, або, можливо, хабар.

Як повідомляв портал Знай.uа, у працівників музеїв є один день на інвентаризацію ікон та інших культурно-історичних цінностей в церквах. Причиною цього стала стурбованість Мінкультури з приводу збереження історичних і культурних цінностей у храмах УПЦ МП.

Також портал Знай.uа писав, що в Єрусалимі на місці будинку, де жили батьки Пресвятої Богородиці святі, праведні Іоаким і Анна, в даний час знаходиться будівля монастиря святої Анни.