Інші назви свята:

  • «Короп»,
  • «Злата»,
  • «Злата-онучніца»,
  • «Лазневий ужиток».

Історія свята

У IX столітті одна жінка, що жила в Нікеї, хотіла врятувати ікону від іконоборців і опустила її в море. Там вона провела два століття. Потім монахи з Іверського монастиря знайшли її. Преподобний Гавриїл Святогорець пішов по воді, як йому вказала Діва Марія, дійшов до ікони і приніс її в монастир. Дивно, але вранці ікона виявилася над воротами обителі. Так повторювалося кілька разів і її в підсумку залишили на цьому місці. Тому її назвали Вратарниця або Воротарка.

Традиції та обряди

На Русі цю ікону Діви Марії дуже сильно шанували. Їй молилися, щоб Діва Марія допомогла позбавитися від побутових негараздів і щоб втішила в горі, просили захистити від пожежі і поліпшити землю, зробити її більш родючою.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Найчастіше в цей день влаштовувався банний обихід. Баню розтоплювали, на полиці ставили настої цілющих трав, на гаряче каміння теж виливали ці настої і вдихали пар. Вважалося, що така лазня допоможе хворим падучої (епілепсії). Банний дух, нібито, виганяє хвороби. Віниками теж виганяли різні хвороби, відвари з трав і настоянки пили. А в лазні парилися так, щоб жар аж до кісток дійшов. Зазвичай трави наполягали на молоці.

Раніше Знай.uа повідомляв, про ТОП-3 заходи в Україні в останні дні жовтня.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що Філарет повідомив, коли Україна отримає Томос.