У 2019 українці зможуть законно уникнути непідйомних виплат боргів і кредитів, для цього потрібно буде пройти процедуру банкрутства. Дану процедуру прописали в Кодексі про банкрутство, яку Верховна Рада прийняла в четвер в другому читанні і в цілому. Передає Хвиля.

Як буде працювати нововведення на українському ринку, і хто зможе ним скористатися, давайте розберемося.

Підстави для банкрутства

Так запустити процедуру банкрутства зможе виключно сам боржник. Ні банк, ні будь-яка інше юридична особа не мають права.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

А щоб не допустити зловживань з боку боржників, вони істотно обмежили для них "право на банкрутство". Так повинно бути дотримано 4 умови:

Розмір прострочених зобов'язань боржника не менше 30 мінімальних зарплат (111 690 грн).

Боржник протягом двох місяців виплачує менше половини платежів по кожному кредитному зобов'язанню.

Постановою в виконавче провадження підтверджено, що у фізособи відсутнє майно, на яке можна накласти стягнення.

Є вагомі підстави вважати, що найближчим часом боржник не може виконувати свої зобов'язання.

Початок процесу

Щоб запустити процедуру, боржник повинен звернутися до господарського суду з заявою, і докласти у до нього необхідний пакет документів, включаючи декларацію за 3 роки.

Остання повинна містити дані про майно, доходи та витрати боржника і членів його сім'ї, що перевищують 30 мінімальних зарплат.

Крім того, боржник зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду аванс в сумі не менше 28 815 грн. в забезпечення роботи арбітражного керуючого - особи, яке буде вести процес інвентаризації та взаємодіяти з кредиторами.

Одночасно з початком провадження у справі про визнання боржника неплатоспроможним, суд встановить мораторій на задоволення прав кредиторів строком 120 днів (не поширюється на сплату аліментів, компенсацій шкоди здоров'ю та ін).

І прийме одне з двох рішень: про реструктуризацію боргу або банкрутство.
Власне, реструктуризацію автори документа розглядають як основний спосіб вирішення проблеми боргу.

Суть ідеї проста: боржник повинен взяти на себе тягар виплати боргу, натомість кредитор піде на значні поступки, аж до списання частини заборгованості.

План реструктуризації може бути розроблений на термін не більше 5 років і має бути затверджений всіма сторонами - судом, кредиторами і самим боржником.

Однак, якщо протягом 120 днів сторони не домовляться про реструктуризацію, починається процедура банкрутства боржника. Всі його майно (включаючи те, яке він може отримати після початку процедури), включать в "ліквідаційну масу" і розпродадуть на торгах.

При цьому у майбутнього банкрута залишається право попросити суд не продавати життєво важливі для нього речі. Наприклад, холодильник, комп'ютер і т.д. Але сукупна вартість такого майна не може перевищувати 30 мінімальних зарплат (111 690 грн).

В ліквідаційну масу не включається також житло, яке є "єдиним місцем проживання сім'ї боржника".

На цьому пригоди боржника закінчується. Гроші, виручені від продажу його майна пустять на погашення боргів перед кредиторами в затвердженої законом черговості.

І навіть якщо на всіх коштів не вистачить, зобов'язання екс-боржника будуть вважатися повністю погашеними.

Нагадаємо, що робити, якщо шахраї оформили інтернет-кредит на ваше ім'я.

Як повідомляв портал "Знай.uа", банки придумали, як ускладнити життя українцям.

Також "Знай.uа" писав, сотні українців постраждали від новій квартирній афері.