Життя складне й непередбачуване. Інколи від нас ідуть в інший світ близькі та рідні. У такі моменти зазвичай люди не думають ні про що інше, особливо про юридичні тонкощі, які необхідно владнати після смерті близьких. Тож що робити українцям, щоб не втратити права спадщини?

документи

Часові рамки

Звертатися по оформлення спадщини потрібно протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Той, хто вступає у право спадку потрібно подати відповідну заяву.

Черга на спадщину

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Передовсім право на спадкування мають діти спадкодавця, зокрема зачаті за його життя і народжені після смерті, а також той із подружжя, хто пережив померлого, і батьки.

В другій черзі йдуть рідні брати та сестри спадкодавця, баба і дід з обох сторін.

Третя черга — рідні дядьки й тітки спадкодавця.

До четвертої черги відносяться ті, хто жив з ним однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

власність

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, або відмови попередніх.

Визнати право власності на спадкове майно в порядку спадкування спадкоємець може шляхом звернення до суду з позовом.

"Для вирішення питання з оформлення спадкових прав спадкоємець може звернутися до суду для визначення права власності на спадкове майно в порядку спадкування. Варто знати, що відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця такого права. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним терміном не обмежена", - говорять юристи.

документи

Нагадаємо, з 1 листопада 2018 року, дехто може позбутися права стати власником майна за спадком.

Як повідомляв раніше Знай.ua, великий київський ТРЦ перейде в руки іноземних компаній.

Також Знай.ua писав, що в Україні змінюють правила реєстрації місця проживання, а такий термін, як "прописка" відійде у минуле.