Зменшити і оскаржити комунальні борги можна і цілком реально. Головне правильно і грамотно підійти до цього питання, тоді суд стане на ваш бік.

Пам'ятайте, виконавець не має права накласти стягнення на єдине житло боржника та на земельну ділянку, на якій воно розташоване, - пише "Я і Закон".

Так, ніхто не має права відібрати у вас майно, якщо сума боргів не перевищує 20 мінімальних зарплат. Якщо перевести це у живі гроші. то сума має досягти 74 460,00 грн.

А от, якщо боржник має 2 та більше житkових приміщень, тоді є ризик втратити майно. І тут не має значення, яка у вас сума боргу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Варто зауважити, що стягнення на квартиру чи будинок може бути накладено тільки на ту частину, яка Вам належить на підставі документа про право власності. Якщо Вам належить лише 1/3 частина квартири, відповідно може бути накладено стягнення тільки на 1/3 її частину, на частини інших членів родини ніхто не має права.

При цьому всі співвласники матимуть права переважного викупу Вашої частини, перш ніж її зможуть придбати сторонні люди.

Процес накладення арешту на житло може зайняти від півроку до декількох років і за цей час ви встигнете сплатити свій борг або ж хоча б зменшити його до розмірів 20 мінімалок.

Що можна зробити?

По-перше, якщо ви офіційно працевлаштовані або отримуєте пенсію, стипендію на ваш дохід може бути накладено стягнення, але за комунальними боргами його розмір буде 20% від Вашого щомісячного доходу по кожному виконавчому документу. Але не більше ніж 50% Вашого щомісячного доходу, навіть якщо на виконанні знаходиться 10 виконавчих проваджень.

По-друге, якщо ви маєте відкритий розрахунковий рахунок у банку або є фізичною особою-підприємцем, ви ризикуєте втратити кошти, які є на рахунках. На них можуть також накласти арешт.

Якщо майно, на яке накладено арешт не ваше за правом власності, ви цілком можете оскаржити рішення в суді.

По-третє, боржнику через великі борги по комуналці можуть навіть відмовити у виїзді за кордон.

Нагадаємо, кияни через збій системи не отримають субсидій у листопаді.

Як повідомляв раніше Знай.ua, експерти розповіли, як економити на комуналці.

Також Знай.ua писав, що українцям перелічили, що та на скільки подорожчає з 1 листопада.

Дивіться: Як перейти на автономомне опалення та економити на теплі