27 жовтня на сході України знищили беспілотник Спеціальної спостережної місії ОБСЄ. Німеччина і Франція, як учасники "норманського формату", поклали відповідальність за це на Росію.

Про це сказано в спільній заяві двох країн в Постійній раді ОБСЄ від 1 листопада.

"Інформація, зібрана із свідчень місії, свідчить про те, що відповідальність за підпал і крах апарату несуть Російська Федерація і підтримувані нею сепаратисти", - сказано в документі.

Окремо підкреслюється, що особи, які відповідальні за такі напади, на персонал і устаткування СММ, повинні бути притягнуті до відповідальності.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

протягом останніх тижнів безпілотний апарат СММ часто фіксував, як конвої з Росії перетинали кордон і йшли на територію України. Про це розповідають представники ФРН і Франції. Перед зникненням дрон помітив системи ППО.

Знищення безпілотника є серйозним порушенням мандата СММ, який був одобен усіма державами-членами ОБСЄ.

"Він являє собою неприйнятно низьку крапку в низці випадків перешкоджання, залякувань і обмежень в роботі спостерігачів СММ, які виконують роль "очей і вух міжнародного співтовариства", - сказано в заяві.

У ньому підкреслюється, що Росія як підписант Мінських угод і член "нормандського формату несе особливу відповідальність, щоб забезпечити вільний і безпечний та безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ та їх обладнання".

В документі прописана безпеку спостерігачів СММ, а також їх обладнання має для країн-членів Організації величезне значення.

Нагадаємо, українські герої збили ворожий безпілотник. Безпілотник літав над Лисичанком і слідував по маршруту.

Як повідомляв Знай. ua, ударний дрон ВСУ "прибрав" терористів одним пострілом, і це тільки початок. Українські військові активно освоюють безпілотники.

Знай. ua писав, що на Донбасі "випарувався" важливий спостерігач ОБСЄ. Дрон виявив зенітний ракетний комплекс, і більше його ніхто не бачив.