Нова Церква в Україні буде мати назву "Православна церква в Україні". Про це сказав у інтерв'ю "BBC Україна" Архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископ Тельміський Іов (Геча) .

Однак, дату Об'єднавчого собору він поки не називає.

"Не "Українська православна церква", бо церква є єдиною… Вона належить Христу, а не якйсь нації чи державі. (…) Нова церква буде називатися по-іншому - "Православна церква в Україні", - розповів архієпископ Іов.

За словами архієпископа, використання прикметників, що вказують на національну приналежність, є релігійним націоналізмом.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"На грецькій мові назви церков так і звучать: Православна церква в Греції, Сербії, Болгарії. Слов'янські назви - Болгарська, Сербська або Російська православна церква - вживаються неправильно і вказують на етнофілетизм, тобто релігійний націоналізм", - пояснив він.

До речі, архієпископ утримався від відповіді на питання про те, коли саме буде скликаний собор, який і створить нову церкву. За його словами, Вселенський патріарх Варфоломій скликає цей собор, коли буде вважати, що "час настав".

Представник Вселенського патріархату також пояснив, що скасування синодального листа Константинопольської церкви 1686 року про передачу Київської митрополії Московському патріархату фактично означає те, що в даний час в Україні української православної церкви (Московського патріархату) більше не існує.

"Скасуванням акту 1686 року скасовано адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні. З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ (МП) більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архиєреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування та існування в перспективі надання автокефалії Православної церкви в Україні", - пояснює архиєпископ Іов.

Як зазначив архієпископ Тельмісскій Іов, архієреями Вселенської церкви з 11 жовтня вважаються всі єпископи, які до сих пір належали до невизнаних церков, ніякого нового перерукоположення їм не потрібно. Крім того, не потрібно заново хрестити людей, які прийняли хрещення в Київському патріархаті або Українській автокефальній православній церкви (УАПЦ).

Нагадаємо, скасування акта про передачу території України під адміністрацію Російської церкви, фактично, припинила існування в Україні УПЦ Московського патріархату.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", участь митрополита Онуфрія і архієреїв Московського патріархату в об'єднавчому Соборі не має сенсу. Адже вони виступають проти автокефалії.

Також "Знай.uа" писав, у Верховний суд надійшло три позовні заяви від різних представників УПЦ МП.