До Польщі останні кілька років українці їдуть не тільки працювати на будівництвах чи виробництвах. Популярним стало й навчання у сусідній державі. Тож, коротко про перспективи та причини такого явища.

Економіка в Україні та Польщі: хто живе краще?

Польща саме завдяки ефективності реформ увійшла до ЄС, те, що нам поки не вдається. Дається взнаки не тільки провал в економіці, а й демографічна криза.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Населення Польщі менше за населення України, вони не мають ані "Антонова", ані "Південмашу", мають менше чорноземів, але валовий внутрішній продукт цієї країни більший у 5 разів. За короткий час поляки отримали чимало переваг від перебування у ЄС: доступи до ринків, 65 мільярдів євро дотацій.

Перевага ВНД над ВВП означає, що Україна отримує частку доходів з-за кордону. Зазвичай таке буває у розвинених країнах, які дають гроші у борг чи скуповують акції. У нашому випадку все простіше — це перекази українських заробітчан.

Якщо ви думаєте, що життя у Варшаві дорожче, ніж у Києві, помиляєтеся: середня зарплата у Польщі починаючи з 2014 року була 1 тисяча євро, а у нас - 274 євро.

Навчання у Польщі

Стати студентом польського закладу зараз не тільки престижно, але й вигідно. Крім того, вся система тут працює зовсім інакше. Якщо у нас рік починається 1 вересня, то там – 1 жовтня.

В Україні існує програма напряму навчання, яку затвердили Міністерство освіти та університетська влада, студенти можуть обирати 25% предметів, але на практиці це майже не працює через брак коштів, конкуренції між викладачами, інерції системи освіти тощо.

Польща ж вже давно запровадила схему: студенти самі обирають предмети, безкоштовно додають у список непрофільні.

Методисти в Україні створюють обов’язковий розклад, який вивішують на стіні в навчальному корпусі. У Польщі - створюють графік усіх можливих предметів та вивішують його на стіні в навчальному корпусі, на сайті університету і в електронній системі USOS. Тобто, розклад тут індивідуальний, спокійно можна працювати у вільний від пар час, а вчитися всього 5 годин на день.

Навчання у нас ділиться на денне, вечірнє і заочне. Студенти заочної форми зустрічаються лише під час кількох тижнів лекцій перед сесіями.

Польські студенти денної і вечірньої форм вчаться в будні з 8 по 21 годину. Заочної – зустрічаються кожні вихідні з 8 по 21, часто навіть в п’ятницю з 15 до 21.

Кількість курсів

Україна: Бакалаврат – 4, магістр – 2.

Польща: Бакалаврат – 3, магістр – 2.

Український студент слухає близько 10 предметів за семестр; часто один предмет має кілька пар на тиждень. Тобто, можна зробити висновок, що польські студенти мають більше часу на саморозвиток та реалізацію своїх мрій, як і можливості. А наші, як не прикро, поки відстають у цьому.

Дивіться: Особливості навчання в Польщі. Порівняння вищої освіти двох країн

Нагадаємо, експерти порівняли польські та українські ціни. Як повідомляв "Знай.ua", Бродський показав, хто завадив Україні перегнати Польщу. Також "Знай.ua" писав, стало відомо, як долар вплине на ціни в українських аптеках.