У НБУ є дві новини, як завжди одна хороша і одна погана. Хороша: в 2019-2020 році в Україні продовжиться зростання зарплат. Погана: темпи зростання будуть сповільнюватися. Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку за жовтень, передає Хвиля.

Відомо, що минулого року середня заробітна плата в Україні зросла на 37%. За підсумками грудня 2017 року вона становила 8,78 тисяч гривень. Як відзначають в Нацбанку, в першу чергу зарплата зростала у відповідь на відтік робочої сили за кордон.

В 2018 році зростання зарплати продовжився, але темпи зростання сповільнилися. За оцінками Нацбанку, за підсумком усього 2018 року зростання складе 25%. Тобто середня зарплата наблизиться до 10 тисяч гривень на місяць.

Так за наявними прогнозами, в 2019 році зарплата зросте на 16%, а в 2020 році - ще на 10%, підрахували в Нацбанку.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зарплати будуть рости повільніше, оскільки буде сповільнюватися трудова міграція, вважають в НБУ. Регулятор очікує, що ринок праці Польщі поступово насититься, тому українці будуть менше виїжджати туди на роботу.

Крім того, на уповільнення темпів повинна вплинути жорстка фіскальна політика в 2019-2020 рр. Зарплати в держсекторі і мінімальна заробітна плата будуть рости повільніше, оскільки на ці роки припадають значні виплати за державним боргом, а тому і без того значна навантаження на державний бюджет.

Варто відзначити, у Міністерстві фінансів повідомили, що проект бюджету на 2019 рік передбачає достатній обсяг коштів для зарплат і пенсій.

У наступному році міністерство передбачило зростання мінімальної зарплати з 3723 гривень до 4173 гривень, а також індексацію зарплат бюджетникам на рівні 9,4% порівняно з 2018 роком, стверджують фінансисти.

Нагадаємо, українцям всіх вікових категорій в грудні повинні підвищити прожитковий мінімум. Отже, мінімальна пенсія має зрости з 1435 до 1497 грн, а мінімальні аліменти на дитину до 6 років – з 1559 до 1626 гривень.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з 1 грудня планують чергову індексацію соціальних виплат, українців очікують великі зміни.

Також "Знай.иа" писав, премьер-міністр України Володимир Гройсман доручив новопризначеному керівнику Пенсійного фонду України (ПФУ) Євгену Капинусу провести підготовку до підвищення пенсій військовослужбовцям з 1 січня 2019 року, а також автоматичного перерахунку пенсій усіх пенсіонерів з 1 березня 2019 року.