У неділю, 4 листопада, речник УПЦ КП Євстратій Зоря звернувся до українців з важливою заявою.

Відповідне звернення Зоря опублікував у Facebook.

Він повідомив, що заборони на участь Філарета у виборах глави Української православної церкви немає, як про це раніше повідомив керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату митрополит Антоній.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

“Бути кандидатом чи ні, тобто погодитися прийняти висунення чи відмовитися – особисте канонічне та статутне право Патріарха Філарета. Жодної заборони на висунення з будь-якого боку немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого до досягнення спільної мети – кращого майбутнього для Церкви в Україні”, – розповів речник УПЦ КП.

Він також закликав українців у питанні Томосу довіряти лише офіційним заявам та не звертати уваги на маніпуляції Москви.

Слід довіряти лише офіційним заявам щодо процесу, які поширюються чи то від Вселенського Патріархату і Його Святості Патріарха Варфоломія, чи то від Київського Патріархату і Його Святості Патріарха Філарета, а також від повноважних представників Президента України і від нього особисто. А московські заяви нехай далі носить вітер”, – резюмував Зоря.

Щодо чергового московського інформаційного вкидання Протягом років та десятиліть Московський Патріархат боровся проти...

Geplaatst door Євстратій Зоря op Zondag 4 november 2018

Окрім того, Зоря розповів, що процес підготовки до об‘єднавчого собору триває.

“Для всіх очевидно, що він стикається і з труднощами, і з протидією – адже успішне завершення цієї справи остаточно поховає плани "Русского мира" щодо України”, – додав Євстратій Зоря.

Нагадаємо, Томос про автокефалію Української православної церкви буде особисто вручений Вселенським патріархом Варфоломієм майбутньому предстоятелю єдиної, і нарешті автономної Української Православної Церкви. Про це повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка, публікуючи "Угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським Константинопольським Патріархатом".

Як писав раніше Знай.ua, Вселенський патріархат відправив лист до Київського патріархату та УАПЦ.

Також Знай.ua писав про те, що Патріарху Філарету ніхто не забороняв брати участь у виборах предстоятеля Української автокефальної православної церкви.