На честь українського дисидента Василя Макуха в чеській столиці на вулиці Українській пройшло урочисте відкриття мосту та пам'ятної таблички. Відомо, що Василь Макух на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами здійснив акт самоспалення.

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання "Радіо Свобода".

"Символічно, що Прага прийняла це рішення в рік 50-ї річниці Празької весни і трагічних подій серпня 1968 року. Також символічно, що прямо від цього мосту бере свій початок вулиця Українська в Празі", - заявив український посол в Чехії Євген Перебийніс в Facebook.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

У свою чергу директор Інституту тоталітарних режимів Чехії Зденек Газтра зазначив, що "сьогоднішній день відкрив міст між Прагою і Києвом, міст, який повинен поєднувати минуле з сучасністю і нагадувати про демократичні цінності, які в Україні та Чехословаччині завжди були на першому місці".

Відзначимо той факт, що після урочистого відкриття пам'ятної таблички на містку прозвучали український та чеський гімни.

Варто нагадати, що в місті Болград Одеської області 59-річний чоловік вчинив самоспалення і загинув. Інцидент стався на городі біля його будинку. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції області. За словами правоохоронців, в чергову частину відділення поліції звернулася дружина померлого, яка знайшла його тіло на подвір'ї.

Жінка також розповіла, що останнім часом її чоловік часто скаржився на скрутне матеріальне становище родини. А в той зловісний ранок вийшов у двір і довго не повертався. Не дочекавшись чоловіка, жінка вийшла з оселі, щоб з'ясувати де він, але знайшла чоловіка вже мертвим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відомий російський прозаїк і дисидент Анатолій Гладилін помер у Парижі на 84-му році життя. Цю інформацію повідомляє газета "Культура". Гладилін працював в "Московському комсомольці" завідуючим відділу літератури та мистецтва, пізніше редактором на кіностудії імені Горького.

Нагадаємо, сердце, вбивство або самогубство: як загинув великий Василь Стус.

Як повідомляв Знай.uа гірка втрата України: помер відомий дисидент.

Знай.uа писав, відомого українського історика знайшли мертвим.