Уряд на нинішній опалювальний сезон заклав 55 млрд грн для виплат субсидій. А на початку 2019 року мають провести монетизацію, після чого українці отримають живі гроші на зекономлених пільгах.

Втім до цього процесу є чимало запитань, пише "Сьогодні".

гроші

Яка ситуація з субсидіями зараз?

В Україні триває рефрмування субсидій. За останніми правилами, вимоги до субсидіантів стали жорсткішими, крім того, кількість родин, які хотіли б отримати субсидії значно урізали. Таким чином влада перестраховується на випадок незаконного отримання пільг недобросовісними громадянами.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але, незабаром в цій сфері вдарить чергове нововведення - це монетизація, яка триватиме до осені наступного року. Так, передбачається, що монетизація буде стовідсоткова.

Так, за словами глави уряду, зараз виплачують зекономлені кошти вже 1,3 млн українськихдомогосподарств, а в 2019 році ця цифра ще збільшиться.

газ

Етапи монетизації

За монетизацію виступив МВФ. Цей процес проведуть у три етапи.

Під час першого етапу гроші отримають ті українці, які звернулися за допомогою від держави з новим пакетом документів. На цьому етапі зміни торкнуться близько 100-150 тис. домогосподарств.
Одержувачам допомоги від держави зекономлені на енергоресурсах кошти будуть видаватися "живими грошима".

опалення

"Ми ввели таке поняття, як монетизація. Якщо людина заощадила газ (у порівнянні з нормою споживання – ред.), їй повертаються кошти за рахунок того, що вона заощадила. З 1 січня вводиться повна монетизація. Все, що заощадила людина, не буде списано в бюджет. По закінченню сезону вона буде мати можливість зняти зі своєї картки і використовувати так, як вважатиме за потрібне", – зазначив міністр соцполітики Андрій Рева.

платіжки

Другий етап стартує з 1 травня

Кошти отримають ті господарства, які отримували субсидію на неопалювальний період.

Заключний етап монетизації проведуть восени 2019 року.

Саме тоді відбудеться повний перехід на монетизацію субсидій в Україні.

Нагадаємо, українцям повідомили неприємну новину щодо списання боргів по комуналці. НАК "Нафтогаз" отримав дозвіл на відключення постачання блакитного палива боржникам.

Як повідомляв портал Знай.ua, ціна на газ за два роки перетне психологічну межу. Українцям порадили відкладати кошти на оплату вже сьогодні.

Також Знай.ua писав про те, що українцям розповіли, як законним шляхом зменшити суми у платіжках за опалення.

Дивіться:Новий закон про ЖКГ. Які зміни чекають на українців