Українці вже стомилися від підвищення цін на газ та тарифів, які змінюються з космічною швидкістю. І багатьох хвилює питання, на що йдуть гроші, які ми платимо за кожний спалений кубометр блакитного палива.
Про це пише "kp.ua".

газ

Як формують тарифи та за що ми платимо

З 1 листопада українці платитимуть за тисячу кубів блакитного палива 8550 грн. В цю суму входить наступне:

Видобуток - 5818 грн.
Транспортування - 263 грн.
Розподіл - 616 грн.
Націнка облгазів - 148 грн.
Націнка "Нафтогазу" - 112 грн.
РАЗОМ: 6957 грн.

За словами чиновників, після підвищення ціни на газ для населення, швидше за все, згадані вище складові формування вартості блакитного палива не зміняться, а можуть змінитися тільки їх цінові характеристики.


Виходить, що нова структура цін буде виглядати приблизно так:

Видобуток - 7155 грн.
Транспортування - 323 грн.
Розподіл - 754 грн.
Націнка облгазів - 181 грн.
Націнка Нафтогазу - 137 грн.
РАЗОМ: 8550 грн.


Хто отримує найбільше

Як бачимо, найбільше прибутку дістається видобувачам блакитного палива. Відповідно, у них одна з найбільших прибутків, яку потрібно інвестувати в нові родовища. Адже для них була поставлена ​​задача - збільшити видобуток, щоб Україна перестала імпортувати газ з-за кордону.

Непогано на тарифах заробляє і "Нафтогаз України". За підсумками 2017 року компанія отримала чистий прибуток у розмірі 39,33 млрд грн. Незважаючи на те, що більша частина цих грошей була спрямована в бюджет для формування фонду субсидій.

В цьому році було підписано п'ять контрактів з китайською Xinjiang Beiken Energy Engineering на буріння 30 свердловин. Загальна вартість контрактів становить $ 96,2 млн, або 2,7 млрд грн за поточним курсом.

Чи є шанс в України стати енергетично незалежною?

Однак очікувати, що в Україні найближчим часом різко зросте видобуток газу, поки не варто. Від початку буріння до поставок в газотранспортну систему проходить досить багато часу.

На облаштування свердловини в Україні йде від двох місяців до півроку. Ще якийсь час займає її підключення до магістральних газопроводів. Але те, що процес розробки українських родовищ прискорюється, це хороший сигнал.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям розповіли, хто виграє від монетизації субсидій.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Також Знай.ua писав про те, що експерти дали кілька порад, як законно платити за опалення менше.

Дивіться: Вартість газу. Скільки будемо платити за опалення взимку