У народі святий отримав прізвисько Міроточец, через виділення з його мощей цілющого запашного масла.

Інші назви свята:

  • «Дмитров день»,
  • «Великі Осенини».

Історія свята

Життя Дмитра Солнуского припало на правління імператора Діоклетіана, і він був проконсулом Фессалоник. На цьому пості Димитрій показав, що він відкритий християнин, навернув до християнства багато людей і проповідував. Про ці його дії повідомили імператору і Димитрія ув'язнили. Але тортури не зламали його віру, тому Діоклетіан наказав стратити проповідника.

Традиції та обряди

Зазвичай Дмитру молилися, щоб допоміг на полі брані, дав терпіння, мужність, зцілив очні хвороби і дарував прозріння сліпим. Як і в минулий день, сьогодні справляли поминки по покійним. Таку традицію встановив Дмитро Донський, після перемоги в Куликовській битві він влаштував панахиду за всіма загиблими.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Цей день у південних слов'ян відділяв літню частину року від зимової. Скоро закінчувалися боргові зобов'язання і терміни господарських договорів. Наймачі повинні були розплатитися за півроку роботи, а потім укладали нові договори ще на півроку.

До Дмитрієва дня потрібно встигнути послати сватів, бо в цей день закінчується шлюбний осінній сезон. «До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра не буде такою», - говорили в народі, маючи на увазі, що дівчата після цього дня почнуть виходити заміж. Також люди сьогодні пили свіже пиво. «В Дмитрієв день і горобець під кущем пиво варить», - жартували наші предки.

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки