Після звільнення територій Донбасу від російської окупації декомунізація регіону має бути швидкою і рішучою.

Таку думку висловив директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович.

Крім того історик відзначив, що на початках декомунізації більшість українців також говорили, що цей процес необхідно розтягувати на багато років, адже цього не можна робити швидко. Проте В'ятрович додав, що саме швидкість при проведенні реформ стає одним з основних факторів.

"Коли ми починали декомунізацію в Україні, нам теж казали, що цей процес потрібно розтягнути на багато років, цього не можна робити швидко. Я прихильник швидких і рішучих змін. Переконаний, що саме швидкість і рішучість забезпечують успіх реформ. Так само переконаний, що декомунізація на Донбасі має відбутися досить швидко після визволення цих територій від російської окупації", - зазначив він.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Також він розповів, як бачить майбутню декомунізацію в тимчасово анексованому Криму. Зокрема, В'ятрович відзначив, що більшість об'єктів буде повернуто історичну кримськотатарську назву, замінишви радянські.

"Назви, які мають бути змінені на території Криму в рамках процесу декомунізації, вже опрацьовані і, більш того, проголосовані у парламенті, але вступлять в дію після звільнення Криму. Це близько сімдесяти з чимось назв, значній частині з яких повернуть історичні назви, зокрема, історичні кримськотатарські назви", - додав він.

Разом з тим варто відзначити, що українській історик і голова "Українського інституту національної пам'яті" Володимир В'ятрович розповів, куди українська влада діває декомунізовані пам'ятники Володимиру Леніну.

В'ятрович вважає, що окремого "кладовища" для знесених Ленінів не існує.

"Немає якогось "кладовища". Насправді власниками демонтованих пам'ятників є місцеві громади, і саме вони вирішують, що робити з ними далі", - Володимил В'ятрович.

Історик розповів, що частина цих пам'яток "спочиває" на території окремих комунальних підприємств. За припущенями В'ятровича, у майбутньому їх передадуть до музеїв, у тому разі, якщо вони мають якусь художню цінність. Іншу частину пам'яток переплавлять.

"А згодом, можливо, з них зроблять якісь інші пам'ятники", - Володимир В'ятрович.

В'ятрович переконаний, що частина пам'ятників буде розпродана на різного роду аукціонах.

Нагадаємо, українську православну церкву збираються перейменувати.

Як повідомляв "Знай.ua", скандального фаната Путіна із Запоріжжя перетворили на Шрека.

Також "Знай.ua" писав, що у Києві націоналісти намагаються знести пам'ятник кривавому генералу.

В'ятрович: Не закликав забороняти Висоцького, Цоя і Булгакова - їх використовує російська пропаганда