Інші назви свята:

  • «Нікодім»,
  • «Нікодімов день»,
  • «День сволока».

У різних регіонах Русі дні 13 листопада відзначався по-своєму: десь шанували мисливців, десь рибалки влаштовували своє свято, десь проводжали осінь і зустрічали зиму.

Історія свята

Спиридон вирішив стати ченцем Печерського монастиря, коли служив ігумен Пимен, тоді він був уже в похилому віці, але дуже працьовитий і непорочний. Спиридону дали виготовляти проскури, що робив і Нікодім. 30 років вони молилися, читали псалми, пекли просфори. І за легендою святі зробили диво. Коли загорілася одного разу піч, їм вдалося загасити вогонь і при цьому залишилися неушкоджені. Тому народ почитав їх як зберігачів від пожежі.

Традиції та обряди

В цей день в селах переводили курок в зимові закути, старих птахів забирали на забій, тому що вони просто не могли пережити зиму. Через це готували різні курячі страви: фаршировану і запечену курку, котлети і курники.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Ще сьогодні було свято для рибалок. Мисливців теж особливо шанували. Якраз в ці дні вони виходили на перше полювання на зайця на снігу. Зайчатину вважали ласощами, так що в разі успіху на полюванні, всю сім'ю очікувала смачна вечеря.

Також це був день сволока. Сволоком називали такий брус поперек хати, на який настилали стелю, це була дуже важлива частина будинку. Сім'я сідала під сволоком і вірили, що так вони привернуть до будинку достаток і щастя.

Раніше Знай.ua повідомляв, що 8 березня не буде, вже придумали заміну

Нагадуємо, що карпатський мольфар, який передбачив війну, зробив сенсаційне пророцтво

Також раніше Знай.ua повідомляв, українці панікують через перенесення Різдва.