В Україні ціни ростуть не по днях, а по годинах. Так, вже стало відомо, що курцям скоро або доведеться кидати цю звичку, або працювати на неї. Підвищення акцизу на тютюнові вироби підніме вартість сигарет преміум-класу щонайменше до 50 грн.

Про це пише "businessua.com".

Верховна Рада у першому читанні підтримала рішення уряду на 9% прискорити зростання акцизів на тютюнові вироби. Раніше щорічне підвищення становило 20%. Зараз пропонують, щоб до цього показника додавали рівень інфляції.

Таким чином Кабмін намагається примножити додаткові надходження до держбюджету, а також змусити українців боротися зі шкідливими звичками, що підтримує курс Міжнародної організації охорони здоров'я.

Якщо у нашій країні підняти акциз до європейського рівня, то мінімальний розмір зборів має бути на рівні 90 євро за 1 тис. сигарет. Приміром, сьогодні в сусідній Польщі найдешевша пачка сигарет коштує 103 грн, в Україні - 25-27 грн.

Якщо акцизи піднімати з урахуванням інфляції, то до 2024-го акциз зросте на 125% - до 112 євро. За діючим курсом це 3600 євро за 1 тис. сигарет. Водночас йдеться про рівень інфляції не більше 2-3% у рік після 2020-го. Таким чином, сигарети можуть подорожчати до 100 грн за пачку.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Наступного року збори на цигарки піднімуть у два етапи. перший слід чекати вже у січні, наступний - у липні. У середньому пачка сигарет із фільтром подорожчає на 3,5 грн. З урахуванням зростання зарплат, вартості транспорту, девальвації гривні сигарети можуть подорожчати на 5 грн.

Крім того, в Україні може зникнути категорія дешевих сигарет. Парламентарям подали на розгляд законопроект, згідно якого на дешеві вироби накладуть додатковий податок. Адже часто виробники спеціально занижують у деклараціях вартість пачки. Тоді продають недорогі тютюнові вироби низької якості.

Акцизний податок стане основною статтею додаткового доходу в бюджеті нинішнього року. Цьогоріч завдяки підвищенню на 20% акцизу курці заплатять на 11,7 мільярдів гривень більше, такою інформацією поділились представники Державної фіскальної служби.

Нагадаємо, українцям повідомили, що на скільки піднімуть до кінця року.

Як повідомляв портал Знай.ua, експерти радять запасатися спиртним, адже ціни не потішать українців перед святами.

Також Знай.ua писав про те, що курцям пояснили, чому вейп шкідливіший за цигарки.