В Україні зростуть ціни на алкоголь навіть в умовах мораторію на підвищення акцизу. Експерти прогнозують черговий стрибок цін і вони нікому не сподобаються, особливо, враховуючи, що за місяць розпочинаються новорічні свята.

Про це пише на сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"У бюджет 2019 року не заклали підняття акцизу на алкоголь, що повинно означати, що в наступному році вартість усіх алкогольних напоїв повинна підвищуватись лише через зростання собівартості. Але це зовсім не означає, що уряд не вдасться до наповнення бюджету за рахунок виробників горілки, пива та вина. І зробить це з чорного ходу – а саме через підняття мінімальних роздрібних цін, як це сталося лише місяць тому", - пише фахівець.

алкоголь

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Раніше влада планувала підвищити акцизи з 1 січня 2019 року, так би мовити під ялинку, на 9%. Це означало б, що цінника в магазина в-на все спиртне показували б суми більші щонайменше на 6%.

"Але якщо тобі не дозволили підняти акцизи, то хто заважає Постановою Кабінету Міністрів підняти мінімальні ціни, з яких виробники більше сплатять ПДВ та прибуток? Тим паче, що частина акцизу йде до місцевих бюджетів, то прямі податки будуть йти лише до державного бюджету. Тобто той же продукт, тільки в профіль. А оскільки бюджет наступного року буде тріщати по швах уже в лютому, то слід чекати будь-яких неприємних сюрпризів", - додав Дорошенко.

Експерт зауважує, що такі дії уряду спрамовані зовсім не на боротьбу з іживання алкоголю українцями. Адже завжди знайдеться більш дешева альтернатива, наприклад вино чи пиво.

Нагадаємо, в Україні піднімають соцстандати. Що та на скільки зросте до кінця 2018 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пообіцяли вищі зарплати. Коли та на скільки станемо отримувати більше.

Також Знай.ua писав про те, що у 2019-2020 році в Україні продовжиться зростання зарплат, однак темпи зростання будуть сповільнюватися.

Дивіться: Зарплати в Україні. Чи встигають вони за темпом росту цін