Інші назви свята:

  • «Кузьминки»,
  • «Кузьма і Дем'ян»,
  • «Рукомесленники»,
  • «Безсрібники»,
  • «Божі ковалі».

Історія свята

Святі Косма і Даміан жили в 3-4 століттях, їх виховувала їх мати свята Феодотія, завдяки їй вони виросли в християнстві і пізніше проповідували віру в своєму місті. Коли брати трохи підросли, то пішли вчитися на лікарів і Бог дав їм дар зцілювати хворих за їх праведність. При цьому брати ніколи не брали плату, тому їх назвали безсрібниками.

Традиції та обряди

На Русі святих Косьму і Даміана вважали покровителями ковалів, рукоділля і сімейного вогнища. У кузнях не працювали, це вважалося гріхом. Вважалося, що святі і самі були ковалями, робили плуги, щоб люди могли обробляти землю. Навіть в загадках Кузьмою називалася залізний ланцюг. Ще сьогодні грали останні весілля (кувалося щастя молодих).

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Так як в цей день ще й закінчувалася молотьба, готували кашу. Влаштовували братчину, ставили на стіл різні частування і пиво, яке варили вранці літні чоловіки і жінки. До речі, деякі продукти обов'язково потрібно було поцупити у когось.

Господині звичайно ж знали про цей звичай, тому спеціально залишали продукти на такому місці, щоб їх було легко вкрасти. Яйця вкруту вважалися першою обрядовою їжею і захищали від безпліддя. Ще дуже важливо було поставити на стіл курячу локшину.

На Кузьминки ще були і курячі іменини. Багаті родичі залишали тим, хто був біднішими подарункових курей. Їх потрібно було утримувати в пошані, курей годували вівсом і ячменем, ніколи не вбивали, а їх яйця вважали цілющими.

Раніше Знай.ua повідомляв, що 8 березня не буде, вже придумали заміну

Нагадуємо, що карпатський мольфар, який передбачив війну, зробив сенсаційне пророцтво

Також раніше Знай.ua повідомляв, українці панікують через перенесення Різдва.