Українські парламентарі готують нову заборону. Так, пролунала пропозиція підвищити допустимий вік для покупки алкоголю та тютюнових виробів. Ймовірно, особи, молодші 21 року не зможуть їх купувати.

Медики і юристи вважають обмеження розумним, однак для дотримання закону буде потрібно більше контролю, - пише "Сьогодні".

З 18 чи з 21? З якого віку дозволити купувати цигарки та алкоголь

"Чим пізніше, тим краще", - вважає Отто Стойка, лікар і глава правління організації "Платформа Здоров'я". Тканини мозку розвиваються до 22-25 років. А в 21 людина продовжує навчатися у вузі і освоює професійні навички. Багато нейронних зв'язків формуються в молодому віці. А нікотин і алкоголь - психоактивні речовини, які впливають на нейрони безпосередньо і на зв'язки між ними, тобто, на їх роботу", - каже Отто Стойка.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Коли нікотин потрапляє в мозок, він заважає нормальному зверненню нейрогормонів і виснажує їх вироблення.

За словами фахівця, чим раніше людина починає вживати спиртне та палити, тим більша ймовірність виникнення залежності.

Крім того, ці шкідливі звички роблять людей більш дратівливими та погано впливають на успішність у навчанні, роботі тощо.

Втім, у питанні вживати чи не вживати вікового обмеження мало.

"Треба вводити більш жорсткий контроль за продажем алкоголю і тютюну дітям! Вводити контроль за забороною куріння і вживання алкоголю в громадських місцях, проводити обмеження продажу за часом, створювати широку соціальну рекламу проти вживання алкоголю і тютюну", - додає Отто Стойка.

Додамо, у більшості країн світу продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів дозволено з настанням повноліття (18 років). А в Сполучених Штатах та Монголії - з 21 року.

За даними ЮНІСЕФ, майже 85% підлітків вживали алкоголь, більшість з них у віці 15-17 років. Кожен другий пробував курити сигарети, а частина продовжує палити і сьогодні.

Однак, споживання алкоголю і тютюну - не завжди обдуманий вибір людини, а часто просто вплив сторонніх, або результат внутрішніх переживань. А в 21 рік людина вже більш зріла психологічно і фізично, а значить, може реально оцінити ризики і зіставити їх з власними бажаннями і можливостями.

Втім, в Україні до нововведення залишається чимало питань, зокрема, чи самі продавці будуть дотримуватися цих обмежень. Адже це неабияк вплине на бізнес, якщо скоротиться продаж.

Тому, якщо підвищувати вік, треба впроваджувати механізми спостереження: вимагати встановлювати відеоспостереження в місцях продажу алкоголю і сигарет, уважніше перевіряти діяльність торгових точок і суворо вимагати звітності та пояснень.

Крім контролю, за словами юристів, потрібно також оновити систему санкцій, ввести більш жорсткі штрафи для усіх порушників.

Нагадаємо, влада підвищить акциз на тютюнові вироби, що плине на їх ціну.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні скоро можуть зникнути дешеві цигарки.

Також Знай.ua писав про те, що до нового року в Україні відчутно здорожчає алкоголь.

Дивіться: Контрабанда цигарок в Україні. Хто за цим стоїть