Федеральна служба безпеки РФ намагалася отримати доступ до баз даних британського візового центру, який надає послуги з обробки заяв на візи в країни Шенгенської зони і Великобританію. Про це свідчать дані розслідування The Insider і Bellingcat.

Російська сторона намагалася впровадити в структуру візового центру TLSсontact свого співробітника і відправити у Великобританію таким чином "кілька людей".

Розслідування засновано на свідченнях колишнього співробітника візового центру в Москві, який втік з Росії. За даними розслідувачів, спроба проникнення була зроблена всього за кілька місяців до того, як у Великобританії вперше вирушили підозрювані в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів співробітники ГРУ "Олександр Петров" і "Руслан Боширов".

Боширов та Петров
Боширов та Петров

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

За словами джерела розслідувачів, впровадження в британський візовий центр було необхідно спецслужбі також для стеження за поїздками у Великобританію ключового свідка у справі ЮКОСа і банкірів одного із неназваних російських банків.

Наголошується, що в кінці 2015 року і на початку 2016 року дружина співробітника TLScontact безуспішно намагалася отримати вид на проживання в Росії. В середині березня 2016 року з ним зв'язався невідомий, який представився співробітником головного управління ФМС в Москві і запропонував зустрітися у "неформальній атмосфері".

справа Скрипалів
справа Скрипалів

На зустрічі запропонував йому підписати угоду про співпрацю з ФСБ, пригрозивши в іншому випадку депортацією дружини і судовим переслідуванням матері співробітника візового центру. В результаті чоловік погодився на співпрацю.

За словами джерела розслідувачів, він намагався надавати ФСБ мінімум інформації і по можливості ухилявся від вимог спецслужби.

ФСБ
ФСБ

На початку 2017 року чоловікові вдалося вивезти сім'ю за кордон і попросити притулку в США.

Нагадаємо отруйники Скрипалів засвітилися в Амстердамі.

Як раніше повідомляв Знай.uа, отруйники Скрипалів після скандального інтерв'ю містично зникли.

Знай.uа повідомляв, що соцмережі придумали, чим займалися Петров і Боширов в Солсбері.