Близько п'яти мільйонів українських сімей сьогодні отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. І якщо будь-якого іншого соціального міністра подібна новина як мінімум б пригнічили, то не українських чиновників, які вперто переконують, що все буде добре, а самі накручують тарифи, збільшують податки та карають за борги.

Втім більшість експертів переконані, що для оптимізму особливо не залишилось приводів, - пише "kp.ua".

Так, економіста Андрія Мартинюка вкрай непокоїть той факт, що субсидій потребує півкраїни.

"Це просто нонсенс: півкраїни загнали в таку убогість, що люди не можуть оплатити щоденні витрати, але при цьому соціальний міністр дуже пишається собою і навіть плутає до своєї гордості Конституцію!", - говорить спеціаліст.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Економіст нагадує, що головна задача соцполітики в країні - забезпечення громадянам гідного рівня життя. Але той же міністр ще минулого тижня розповідав про те, яка прірва лежить в Україні навіть між офіційними доходами багатих і бідних, не кажучи про неофіційні!

Соцальна держава чи суцільні злидні?

На думку Мартинюка, субсидії в таких масштабах - це абсолютне зло. Адже чим більше громадян залежні від дердавної допомоги, тим ширше відкриваються двері для корупції.

Як підкреслює економіст, ми не можемо назвати себе соціальною державою,те, що ми бачимо є не що інщим, як звичайним жебрацтвом.

Зростає армія утриманців


За словами виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, субсидії в нинішньому вигляді - це колосальне навантаження на бюджет, що обяжується ще й тим, що українська економіка зростає дуже мляво. І єдиний вихід у цій ситуації - вивести економіку на стійке зростання, який би посприяв зростанню доходів населення і, відповідно, зменшення субсидій.

Втім є інший бік медалі. Зменшення кількості субсидіантів призведе до збільшення "білих зарплат". Однак в нашій країні до цього прагнуть неохоче. Адже вигідніше за документами отримувати мінімалку і при цьому мати субсидію.

"У нинішньому вигляді субсидії стимулюють утриманство, - говорить Андрій Мартинюк. - Навіщо міняти вікна, утеплювати будинок і проводити інші заходи з енергоефективності, коли можна отримувати субсидію і нічого не робити? Українцям вже навіть білі зарплати нецікаві - і ніякі заклики подумати про соцгарантії і майбутньої пенсії не допомагають. Головне для багатьох - вижити тут і зараз".

Як додают економісти, якщо економічна ситуація та програма з субсидіями не зміниться, слід чекати повної катастрофи.

Однак на носі вибори, а значит суттєво кількість субсидіантів змінювати ніхто не збирається.

Зростання тарифів в результаті призведе до того, що кількість домогосподарств, що сидять "на голці соцдопомоги" виросте до 55-60%, і коштів, закладених в проекті бюджету-2019, не вистачить. Все це призведе або до краху, або істотно змінить тарифоутворення в наступому році.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики розповіли, що робити українцям з гроима від родичів-заробітчан.

Як повідомляв портал Знай.ua, українця розповіли у чому переваги пільг та субсидії.

Також Знай.ua писав про те, що чиновники вигадали, як не виплачувати субсидії.

Дивіться: Як отримати субсидію на опалювальний сезон