Інші назви свята:

  • «Федот Льодостав»,
  • «Федот Кормарь»,
  • «Зимородок».

Історія свята

Святий Феодот жив в Мелітини в 3-му столітті і відкрито проповідував християнство. Він був дуже доброю людиною, завжди допомагав християнам, часто пускав їх в будинок, щоб провести богослужіння, відвідував їх у в'язницях, ховав і викуповував. Одного разу він навіть дістав тіла семи мучениць з моря і поховав їх. Про це відразу стало відомо правителю і Феодота схопили, піддали тортурам, але він не відрікався від віри. Тому мученика обезголовили.

Традиції та обряди

Погода в цей час була вже сама зимова, навіть лід вставав на озерах і річках. І цього льодоставу дійсно чекали, тому що можна було виходити на підлідну риболовлю, а ще можна було подорожувати по заледенілій річці. «Річки льодом вкрилися - зимові дороги відкрилися», - говорили люди. Але через ожеледицю намагалися обережно ходити і навіть жартували: «Федот лід на лоб наведе».

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Хоча льоду і чекали, але дітям не дозволяли спочатку підходити до берега, адже лід ще неміцний. Але їм загадували багато загадок про лід. Наприклад, такі: «Текло- текло - і лягло під скло»; «У вогні не горить, у воді не тоне»; «Я вода, та по воді і плаваю».

Рибалки і самі були обережними і виходили на лід, тільки після перевірки його товщини, яка повинна бути не менше 5 см. Вважалося, що найміцніший лід утворюється в безвітряну морозну погоду, він прозорий і найміцніше там, де більше глибина. А там, де була сильна швидка течія, намагалися до найсильніших морозів і не виходити.

Раніше Знай.ua повідомляв, курс долара сильно зіпсує українцям новорічні свята.

Нагадуємо, що легендарна провісниця зробила прогноз на тиждень.

Також Знай.ua повідомляв про те, що існує 5 типів імен, якими ні в якому разі не можна називати дитину.