Винайняти квартиру, та ще й за гарну ціну справа не проста. Коли тижнями ходиш на перегляди і нічого не вдається виняйняти, втрачаєш будь-яку надію. Тут на допомогу і приходять "чорні рієлтори". Нерідко вони працюють в змові з господарем і можуть здавати одну і ту ж квартиру хоч щотижня.

Як не потрапити на гачок таких недобросовісних "бізнесменів", розповів колишній агент з нерухомості, - пише "kp.ua".

Часто такі справи закінчуються втратою коштів та нервів, а господарі лише руками розводять, мовляв "требу було уважніше читати договір".

нерухомість

Світлана (ім'я змінено на прохання співрозмовника - Ред) працювала в агентстві нерухомості 5 років.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Її завданням було шукати в інтернеті квартири та пропонувати потенційни орендарям.

Якщо варіант влаштовував - укладали договір на оплату агентських послуг і відправляла квартиронаймачів на перегляд. Далі ніхто не ніс відповідальності за те, чи вселилась людина, чи ні.

"За певну суму ми шукали інформацію про житло. Ходовими були дві схеми. Перша - приїжджайте в офіс і за 600 гривень я знайду в Інтернеті вам варіант житла. А далі - вселитеся ви чи ні - не мої турботи", - говорить жінка.

оголошення

Тобто, за що платить кліжнт, він повинен був зрозуміти із договору.

"Але найчастіше люди вривалися до нас в офіс з квадратними очима і сумками в руках - ось гроші, дайте терміново квартиру. Загалом, не один раз до нас приїжджала поліція. Говорили, що ми лохотрон, людей дуримо. А потім читали наш договір - там все чисто. Великими літерами прописано - інформаційне агентство" , - додала Світлана.

Друга схема - дистанційна. Клієнтам продавали доступ до платних баз оренди житла на кілька годин. А вони вже самі зв'язувалися з господарями.

І в цьому випадку також ніхто не несе відповідальності а господарів і чи вдастся винайняти житло.

Фірми-одноденки

Вони можуть запропонувати Вам внести передоплату - 50% від вартості квартири за послуги посередника (мінімум 4 тисячі гривень), при вас зателефонувати "господареві", домовитися про зустріч і відправити Вас на перегляд житла. Коли Ви приїдете на місце, швидше за все виявиться, що ніякої квартири не існує. А офіс, де вас обдурили, вже закритий.

Або, наприклад, запросити в офіс, показати в інтернеті фотографії добре укомплектованої квартири за низькою ціною, розповісти красиву історію про те, що господар чудесного житла живе за кордоном, в грошах не потребує - тому так дешево. Хоче скоріше здати, щоб за квартирою доглядали.

Нерідко господарі квартир та ріелтори у змові.

Буває і таке, що клієнти успішно вселяються у квартиру, платять за два місяці наперед, а через пару тижнів господар просить їх залишити помешкання. І нічого не доведеш, договори підписані не через нотаріусів, добитися у такому випадку чогось вкрай не просто.

Нагадаємо, українцям розповіли, як зміняться цінина нерухомість після виборів.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили нюанси на новий закон про кредит на житло.

Також Знай.ua писав про те, що арабський фонд купить відомий український завод.

Дивіться: Покупка житла за попереднім договором. Підводні камені