За останній рік відчутно подорожчали практично всі продукти харчування, навіть ті, на які гарний врожай у сезон. Фахівці підрахували, на скільки стало дорожче приготувати одну з улюблених та доступних страв українців - печеню.

Про це пише гендиректор Української асоціації поставщиків торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці в Facebook.

українська страва

Асоціація постачальників торговельних мереж більше двох років тому запровадила публікацію індексів різних традиційних українських страв, щоб громадяни могли розуміти, на скільки харчуватися стає дорожче та на чому можна заощадити.

гроші

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще


Печеня з картоплею та свининою є однією з найпростіших та найулюбленіших страв українців. Але за рік вартість її зросла більш, ніж на чверть, насамперед через значного здорожчання м'яса.

На початок листопада минулого року ця страва коштувала 66,6грн, тоді як сьогодні вона нам обійдеться в 79,3грн. Більше половини вартості страви складає м'ясо, тому саме воно відіграє провідну роль у визначенні ціни.

картопля


Ми взяли найбільш простий рецепт для того, щоб на вечерю нагодувати українську сім’ю з 4-5 людей.

печеня

Рецепт від шеф-кухаря Поліни Георгіївни "Печеня по-домашньому в горщиках", а ціни від Держстату.
Інгридієнти:
1. Картопля – 1,5кг. У 2017р вона обходилась у 8,7грн, а в 2018р – 9,8грн. За рік ціна підскочила на 13%.
2. Свинина – 500г. У 2017р – 49,8грн, а у 2018р – уже 59,1грн. Проодавці сьогодні просять на 19% більше.

м'ясо


3. Морква – 150г. Минулого року моркву купували 150г приблизно за 1 гривню, а сьогодні на 80 коп дорожче – 1,8 грн. Таким чином цей популярний овоч зріс в ціні аж на 80%.

4. Цибуля – 150г. 2017р українець сплачував за неї 75коп, а цього жовтня вже 1,5грн. Ціна за рік вартість збільшилась на 100%.

овочі


5. Олія соняшникова – 50г. У 2017р – 1,6грн, а 2018р – 1,7грн. Вартість піднялась на 6%.
6. Сметана – 100г. У 2017р – 4,7грн, у 2018р – 5,4грн. Подорожчала на 15%.

Отже, за всіма підрахунками, за рік індекс печені з м'ясом зріс на 20%.

Нагадаємо, студенти на власному прикладі показали, де дешевше харчуватися - в Україні чи Польщі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, в Україні розгорівся скандал у шкільній їдальні, де виявили хробаків в супі.

Також Знай.ua писав, що вчені показали, чим харчувалися наші предки ще в мезоліті.

Дивіться: Обман в супермаркеті. Як нас дурять на кожному кроці