Остання заява уряду про погіршення фінансової ситуації у Пенсійному фонді не на жарт стривожила українців.

пенсії в Україні
пенсії в Україні

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на коментар ситуації з виплатами фінансового експерта Віктора Мазярчука.

За словами експерта для того, щоб не допустити повторення затримки по виплаті пенсій в наступному місяці, уряд приймає кілька рішень. Вони повинні забезпечити грошима Пенсійний фонд.

Підвищення пенсій
Підвищення пенсій

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

"Ні для кого не секрет, що на виплату пенсій в цьому році коштів не вистачає. За моїми підрахунками сума більше 12 млрд грн. Зате, органи державної влади оцінюють суму в 14 млрд грн. Така ситуація є наслідком прийняття рішення про підвищення пенсій, в першу чергу, 550 тисячам військових пенсіонерів і порушення базових правил бюджетного процесу. Витрати повинні рівнятися наявним ресурсам", - зазначає експерт.

Першим рішенням Уряд прирівняв виплати пенсій до першочергових виплат і доручив Казначейству здійснювати ці виплати, як пріоритетні. Воно зробило ці виплати так званими "захищеними". КМУ поставив шаховий "мат" Державному казначейству - тепер казначейство зобов'язане буде в майбутньому надавати позики Пенсійному фонду, які він буде використовувати на виплати пенсій.

Це призведе до подальшого нарощування заборгованості пенсійного фонду. На початок року було 48,1 млрд грн прострочених позик. За 10 місяців цього року Пенсійним фондом додатково взято 70,1, а повернуто тільки 56,4 млрд грн (не повернуто 13,4 млрд грн).

Пенсія в Україні
Пенсія в Україні

Другим рішенням Уряд дозволив Пенсійному фонду не погашати отримані в Казначействі позики до кінця року (позики Фонд бере на короткий період, щоб покрити тимчасові касові розриви (брак грошей) між надходженням коштів і виплатою пенсій). Згідно з існуючими правилами, якщо Пенсійний фонд отримав кредит від Державного казначейства, він зобов'язаний повернути цю позику до кінця року. Тепер це можна не робити.

Пенсіонери
Пенсіонери

Такими рішеннями уряд вказує на існування серйозної проблеми і намагається її вирішити. Але, на жаль, не економічними способами.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко розповів українцям, що буде з доставкою пенсій.

Раніше Знай.uа писав про те, що Національний банк України чекає на уповільнення темпів зростання зарплат українців.

Також Знай.uа повідомляв, що Кабінет міністрів не йтиме на поводу у опозиційних партій, які вимагають скасувати підвищення тарифів на газ для населення.