Зрадники, переходячи на бік бойовиків вливались в незаконні збройні формування.

Про це розповів начальник Центрального відділу поліції Донецької області підполковника поліції Сергія Бичина, передає Апостроф.

Він розповів, що на початку російської збройної агресії українські правоохоронці почали терміново вивозити вогнепальну зброю, адже вона могла потрапити до рук незаконних збройних формувань.

"Перший етап евакуації зброї Донецького міськуправління міліції почали відразу після окупації Слов'янська бандою російського ФСБ Ігоря Гиркин - там близько 500 табельних" стволів "виявилися в учасників проросійського мітингу. Це була зброя із захоплених будівель міськвідділів міліції і СБУ", - сказав Бичина.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Крім того він розповів, що плани з евакуації зброї обговорювались у найтісніших колах, для того щоб убезпечити витік інформації. Адже події розгортались неймовірно швидко. Більше того з часом майже всі керівники райвідділів поліції у Донецьку прийшли до висновку з вивезення зброї.

"Свої плани ми обговорювали у вузькому колі. Тому що єдиної думки з приводу подій, що відбуваються в Україні і на Донбасі в рядах правоохоронців не було. Деякі співробітники міліції переходили на бік окупантів. Але серед задіяних в нашій операції зрадників не було. Незабаром керівники ще двох райвідділів Донецька - Київського і Куйбишевського - звернулися до нас, сказавши, що готові брати участь", - заявив підполковника поліції.

Проте були й такі, що відмовились вивезти арсенали, заявивши, що самі зможуть заховати зброю "до кращих часів". Однак найгіршим було те, що окремі персонажі продавали особисті справи правоохоронців, які до кінця залишились вірними присязі.

"В результаті переважна частина їх табельної зброї на мирну територію не прибула. Як і особисті справи багатьох співробітників. Зрадники, переходячи на бік бойовиків, купували їх розташування, вливаючись в незаконні збройні формування з "своєю" зброєю і цінної секретною інформацією, наприклад, про тому, де знаходяться особисті справи співробітників міліції, що не зрадили присягу ", - розповів він.

Також він розповів, що знайти надійне місце для зберігання такої кількості зброї було неймовірно складно, адже у кімнатах зберігання знаходились сотні одиниць.

"Собі ми залишили лише автомати і пістолети для оперативних виїздів. Адже в місті, де мало не щодня під керівництвом провокаторів, засланих до нас із сусідньої країни, відбувалися масові мітинги, що закінчуються захопленням адміністративних будівель і бійками, було небезпечно", - сказав він .

Правоохоронець також розповів, що вивезення зброї було неймовірно таємним та швидким, адже у будь-який момент бойовики могли захопити величезні арсенали.

"Вивозили зброю з міськуправління, а також з Київського і Куйбишевського райвідділів вночі, підігнавши легкові автомобілі впритул до будівель з боку внутрішнього двору. Стежили, щоб поблизу не було зайвих очей", - сказав Бичина.

Проте вже невдовзі після цього бойовики пішли на активне захоплення будівель у тому числі установ поліції. Проте на той момент зброї там фактично вже не залишилось.

"Як виявилося, нам треба було ще два етапи операції. Після першої спроби штурму будівлі міськуправління міліції ми зрозуміли: зброю пора вивозити з Донецька. Розуміли, що місто в будь-який момент може спіткати доля Слов'янська, який з 12 квітня по 5 липня 2014 року було окуповане . На трасах Донецької області тоді вже почали з'являтися блокпости бойовиків ", - поділився підполковник.

Також він розповів, як все ж вдалося вивезти величезну частину зброю з території окремих райвідділів. За словами правоохоронця силовики вивозили озброєння кількома ходками по невеликій кількості, адже у будь-який момент їх могли розсекретити.

"Вперед йшла порожня машина. Якщо вона проїжджала без проблем, в наступній вивозили частину зброї. Довелося зробити кілька ходок. Бойовикам показували свої службові посвідчення, спілкувалися з ними. Вони докоряли нас в тому, що ми не воюємо, говорили:" Багато людей уже приїхали з Росії за вас воювати, а ви сидіть склавши руки. Вам не соромно? "Ми відповідали:" А з ким воювати? На нас ніхто не нападе. За що воювати? Ось "референдум" пройшов, після якого, як говорили його організатори, Донбас стане Росією. Але цього не сталося. Значить, або ви обманюєте людей, або вас обманюють ", - зазначив він.

Нагадаємо, Янукович раптово намилився в Україну.

Як повідомляв "Знай.ua", СБУ ткнула носом Зах арову і Лаврова в обличчя мертвих путінських головорізів.

Також "Знай.ua" писав, що стало відомо, як "віддячили" жителям ОРДЛО за участь у "виборах".

Бойовики зі Словаччини проти української армії