Керченська криза різко каталізувала політичну ситуацію в Україні, оскільки військовий стан, який хоче ввести президент Петро Порошенко, створить принципово нову ситуацію, з якої Україна ніколи ще не стикалася у своїй новітній історії.

Про це пише Хвиля.

Український інститут майбутнього прорахував базові ризики для сценарію державного перевороту з використанням силових компонентів. Імовірний сценарій по-справжньому шокує.

Соціологічне дослідження 21-28 листопада 2016 року показало, що запит на диктатуру справді існує, але більшість українців як і раніше дотримуються думки, що Україна повинна розвиватися як демократична держава.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Зокрема, тільки 17,9% українців вважають, що велика частина населення підтримала б силовий переворот, а ще 22,6%, що такий варіант підтримало б половина населення. 36,5% респондентів вважають, що силовий переворот підтримали меншість українців, 8,6% ніхто б не підтримав "путчистів".

Також українцям було поставлено питання про те, "чи підтримали б ви військову диктатуру, якби вона забезпечила реальне зростання рівня життя, боротьбу з корупцією і стабільність". Ствердно відповіли тільки 32,4% українців, а негативно - 50,7%, ще 16,9% не визначилися.

Однак вже у травневому опитуванні Українського Інституту Майбутнього кількість респондентів, які вважали, що більшість українців підтримає силовий переворот було майже в два рази менше - 9,8%. Нарешті, в травні були впевнені, що ніхто не підтримає путчистів 21,5% (8,6% в листопаді). Чи не могли визначитися з відповіддю 10, 2% в травні і 14,4%.

Імовірні сценарії розвитку подій в Україні на найближчі роки

Успішний переворот

Президент вводить військовий стан в умовах загрози особистої втрати влади через протести, або загрози втрати керованості процесами в країні в ситуації, описаних в варіантах.

Президент піде на силовий переворот може успішно реалізувати свої задуми, якщо буде збіг декількох базових умов:

Ефективний контроль над силовим блоком, який буде виконувати накази.

Швидке встановлення контролю над регіонами, в тому числі шляхом залучення в схему регіональних еліт.

Зміцнення внутрішньої легітимності з боку мас, які сприймуть покарання як акт справедливості.

Ухвалення таких дій зовнішніми гравцями, отримання їх підтримки. Ключовий в даній ситуації буде позиція США.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підтримав рішення військового комітету про введення військового положення.

Раніше Знай.uа писав про те, що Росія відкрила вогонь і підбила бронекатер "МБАК "Бердянськ".

Також Знай.uа повідомляв, що у неділю, 25 листопада країна агресор – Росія застосувала зброю в Чорному морі проти українських бронекатерів, підбитий МБАК "Бердянськ".