Президент України Петро Порошенко підтримав рішення військового комітету про введдении військового положення. Про це Президент заявив на засіданні РНБО України, передає канал 112 Україна.

У РНБО України зібрали засідання з приводу можливого введення військового положення. Розглянемо цей термін детальніше, особливо щодо того, що він означає для жителів країни.

Офіційна формулювання (на основі закону України "Про правовий режим воєнного стану"): Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки щодо державної незалежності України, її територіальної цілісності.

Він передбачає надання повноважень відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування, "необхідних для відвернення загрози, відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її территотриальной цілісності".

Це включає в себе "тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень".

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- надзвичайна ситуація, викликана військовим вторгненням або загрозою такого нападу на Україну;

- наділення військових підрозділів державних органів особливими правами;

- обмеження прав цивільного населення та бізнесу, зобов'язані на вимогу військового командування виходити на громадські роботи або надавати своє майно для потреб армії.

Як вводять воєнний стан?

В чотири кроки.

Перший – РНБО готує та подає пропозиції щодо введення воєнного стану по всій Україні або її частини.

Другий – Адміністрація президента оформляє указ, президент його підписує.

Третій – Верховна Рада затверджує указ президента.

Четвертий – оприлюднення указу.

Деякі деталі

  • Евакуація населення і підприємств з небезпечних районів.
  • Можливо введення трудової повинності для працездатних громадян.
  • Можливе введення комендантської години.
  • Можливе введення контролю за ЗМІ.
  • Можливе вилучення для тимчасового використання будь-якого майна приватників і держустанов.
  • Використання приміщень та обладнання фабрик, офісів і т. д. для цілей оборони.

Політичне життя

Заборона:

- зміни Конституції України;

- будь-яких виборів та референдумів.

страйків.

(Доповнено)

Як відомо, російські спецслужби утримують в керченській лікарні поранених в результаті атаки на три українські кораблі та подальшого їх захоплення.

Місцеві ЗМІ стверджують, що ФСБ нібито заявляє про трьох травмованих осіб - один офіцер і двоє контрактників. Поранення "легкі" в області кінцівок - руки, ноги. Стан їх на даний момент стабільний, зараз їх опитують слідчі.

Біля посольства України у Москві виставили посилену охорону. По всій території чергують поліцейські, поруч стоять автозаки. Про ймовірні провокації поки що не повідомляється, але оприлюднено перші кадри, відзняті в районі приміщення:

Український президент Петро Порошенко поставив Росії ультиматум: терміново звільнити всіх українських моряків, захоплених у полон в Азовському морі.

На тлі військової агресії в Керченській протоці, захоплення кораблів ВМС України та термінового засідання РНБО, президент Петро Порошенко теоретично повинен остаточно розірвати всі дипломатичні стосунки з країною-агресором, адже Росія напала на нас не вчора і не тиждень тому, це триває вже п’ять років.

Стала відома доля захоплених у неділю, 25 листопада, українських бронекатерів російськими окупантами.

У повідомленні сказано, що захоплені російськими прикордонниками українські катери і буксир поставили в центрі Керчі.

Повідомляється, що на Генмолу пришвартували насильно відбуксирували пошкоджені малий броньований артилерійський катер "Бердянськ", рейдовий буксир "Яни Капу" і дійшов своїм ходом МБАК "Нікополь".

Після агресії РФ в Азовському морі, над водами Чорного моря з'явився літак-розвідник США. Літак радіоелектронної розвідки Військово-повітряних сил США Boeing RC-135V направився у акваторію Чорного моря поблизу берегів Болгарії.

Керівник російського Міністерства внутрішніх справ Сергій Лавров на тлі подій, які відбувалися у Керченській протоці, вирішив знову взятися на "налагодження дипломатичних стосунків" із Заходом.

Але при цьому в своїй промові він озвучив такі речі, які більше натякають на протилежне: мовлявЮ конфронтація у відносинах Росії і Заходу не носить фатального характеру, але через нагнітання напруженості біля кордонів РФ "точка неповернення" може бути пройдена.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

"Коли офіційні особи України прямо, відкрито, гласно, публічно закликали підірвати Кримський міст, я щось не чув з Брюсселя якихось закликів до української влади урезонити цих своїх представників і припинити здійснювати терористичні акти. Я думаю ще не все ми побачили, що буде пов'язано з наслідками вчорашньої провокації", - переконував він.