Повір'я

Вважалося, що в цей день вся нечисть тікає з землі, боїться зими, яка приїжджає на рябій кобилі, розганяючи духів, і нечисть, боячись морозів, в пекло ховається до самих святок.

Також в цей день було прийнято паритися в лазні. Вважалося, що якщо добре попаритися, то всю зиму, ніяка зараза не прилипне.

Святі Гурій, Самон і Авів, на Русі вважалися покровителями щасливої родини і шлюбу. За давнім переказом один гот одружився на Едесській жительці (так називалося місто в сучасній Туреччині), а вона була християнкою. Він на могилі святих клявся, що не ображатиме свою дружину, але коли повернувся на батьківщину, зробив її у себе рабинею. Нещасна жінка почала молитися святим, просила створити диво і перенести її на батьківщину. Коли гот повернувся в Едесу, його схопили і стратили. Тому Гурія і вважають захисником дружин.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Жінки на Русі ставили ікону Гурія, а за нею ховали шматочок ладану. Якщо раптом чоловік погано ставився до дружини, вона молилася святому про сімейне благополуччя: "Приїжджай, Гурьян, на рябій кобилі заступатися за дружин, що терплять образи від жорстоких чоловіків".

Прикмети

  • Якщо в Гур'єв день сніг ліг на землю, то він більше не розтане до весни.
  • Якщо снігу випало більше звичайного - бути багатому врожаю.
  • Гримнув мороз - злі духи зникнуть і не турбуватимуть.
  • Якщо в цей день дме вітер, то він не вщухне до 19 грудня.
  • Якщо вдень стоїть тепла похмура погода або пішов мокрий сніг - бути травню непогожим.
  • Коні голосно заіржали - добрий знак.
  • Якщо в цей день сходити в лазню попаритися і скупатися, то проживеш цілий рік без хвороб.
  • Народжені 28 листопада рідко бувають щасливі. Носити їм слід яшму.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .