1 грудня – Міжнародний день солідарності з інфікованими СНІДом. Як не заразитись страшною хворобою, в чому різниця між ВІЛ і СНІД, а також, чи винайшли нові ліки?

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини – ретровірус, який впливає на ДНК, а також на нервову систему. Ця інфекція вбиває клітини людської імунної системи. В результаті хворий страждає від усіх бактерій навколо, навіть найнезначніших. Її імунітет стає надзвичайно ослабленим. СНІД без ВІЛ існувати не може. А от ВІЛ без СНІДу – цілком.

Перебіг хвороби ВІЛ/СНІД

Цікавим є те, що ВІЛ не може жити у природі, він існує виключно в живому організмі. Лікарі визначають 4 стадії розвитку хвороби:

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще
  1. Початкова: захворювання починається як звичайна застуда – симптоматика подібна. Триває від 2 тижнів до місяця.
  2. Лімфаденопатія: має схожі симптоми із першою стадією, хоча і більш виражені – з лихоманкою, втратою ваги, посиленою пітливістю. Цей період може продовжуватись тривалий час.
  3. Перед-СНІД: грибкові та бактеріальні ураження шкіри, тривала лихоманка (близько місяця), рецидивуючий (той, що часто повторюється) герпес та інші.
  4. Безпосередньо СНІД

Основна причина смерті – не сам вірус, а суміжні захворювання та неналежне функціонування імунітету.

Те, що СНІД може передаватись через побутові предмети – міф. Так само, як і повітряно-крапельний шлях ураження. Вірус мігрує від людини до людини виключно статевим шляхом і від переливання крові хворого у тіло здорового. Ще один варіант – від матері до дитини під час вагітності або вигодовування.

Без лікування людина з таким діагнозом може прожити від пів до півтора року. З лікуванням – близько 10, а іноді і 20 років. Деякі хворі доживали навіть до 80-ти років.

Для лікування ВІЛ вчені використовують антиретровірусні препарати. Кілька років тому дослідження показало, що використання ретиноєвої кислоти у лікуванні ВІЛ є більш ефективним, ніж антиретровірусні препарати. Адже при антиретровірусній терапії повне одужання неможливе, вірус залишається в деяких клітинах у "сплячому" вигляді, а потім починає свою дію заново. Таким чином ці препарати необхідно приймати все життя.

Нагадаємо, чому виникає хронічна втома і чим вона небезпечна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цей симптом багато ігнорують, але він запросто може вас вбити.

Як повідомляв портал "Знай.uа"стало відомо, скільки українки заробляють на сурогатному материнстві.