Після запровадження воєнного стану в 10 областях України вже можна підбити перші підсумки. Зокрема, основні зміни торкнулися соціальних та економічних сфер.

Масштабні збори резервістів і військовозобов'язаних

Відбудутьсяяк в складі бригад (до 15 діб), так і в складі навчальних центрів (до 20 діб), всі заходи будуть завершені до нового року.

Аптечка від Супрун

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Глава МОЗ Уляна Супрун порадила, як укомплектувати особисту аптечку, щоб бути готовими до надзвичайних ситуацій, особливо в період воєнного стану, ось повний список:

2 пари рукавичок

клапан з плівкою для проведення штучного дихання засоби для зупинки кровотечі — турнікет, кровоспинний бинт з гемостатичним засобом

марлеві серветки різних розмірів

бинти марлеві нестерильні

еластичні бинти з можливістю фіксації

пластирі різних розмірів

термоковдра

ножиці для того, щоб мати можливість розрізати одяг на потерпілому

велика хустина, якою можна зафіксувати кінцівку постраждалого

антисептичні засоби - дезінфікуючий засіб для рук, спиртові серветки

жилет зі світловідбиваючими елементами, ліхтарик, маркер

Крім того, із початком воєнного стану в українських підземних сховищах зменшилась кількість запасів газу. Пізніше прикордонники повідомили, що держкордон за час "особливих заходів" безперешкодно перетнули 780 росіян.

Курс долара

В Нацбанку розповіли, як захиститися від фальшивомонетників. У Вас виникли сумніви щодо справжності банкнот в НБУ радять не поспішаючи перевірити кілька захисних елементів.

Уже зараз курс долара почав коливатися в діапазоні 28 грн/$ - 29 грн/$. І коливання відбуватимуться й надалі. Така ситуація триватиме до кінця грудня, коли всі будуть здавати валюту напередодні новорічних свят. Тож до початку січня вартість долара повернеться до колишніх показників.

Транш МВФ, банки та територіальна цілісність

В Мінсоцполітики "заспокоїли" українців, запевнивши, що в держбюджеті досить коштів для виплати субсидій і розповіли, як можна отримати гроші на руки.

Співпраця з фондом дуже важлива для стабільності валютного курсу. МВФ вже заявив, що не припинить співпрацю з Україною, не дивлячись на введення воєнного стану в країні. Це означає, що кредит буде отримано. За правилами МВФ не можна фінансувати війну, але цей транш видається за програмою stand-by, а значить, що гроші підуть на конкретну мету – підтримання валютних запасів.

Запровадження воєнного стану дає більше прав військовим і створює проблеми з курсом валют, а також ставить під удар економіку країни, зазначають експерти в коментарі "НВ".

Якщо Україні заблокувати прохід через Азовське море, то підприємствам доведеться перебудовувати всю логістику і будувати обхідні маршрути. Що призведе до збільшення собівартості товару і втрати рентабельності деяких вантажів, а також частини перевалок. Відповідно, знизяться валютні надходження в країну.

Україна хоче зберегти за собою право безперешкодного проходу територіальними водами, які по суті українські, але були вкрадені Росією разом з Кримом. Якщо після цього конфлікту пройдуть переговори з Росією і вдасться зберегти право на вільний прохід наших суден по Азову, то Україна виграє від цієї ситуації.

Дивіться: запровадження воєнного стану в Україні

Нагадаємо, прикордонники розповіли, кому з росіян не вдасться потрапити до України. Як повідомляв "Знай.ua", в НБУ перерахували основні ознаки фальшивих грошей.Також "Знай.ua" писав, Порошенко пояснив, чого Україна вимагатиме від Путіна.