Українці не втомлюються скаржитися на непомірне підвищення цін на тютюнові вироби, однак це далеко не межа, адже депутати готують нові обмеження для курців.

Верховна Рада
Верховна Рада

Про це пише портал Рoliteka.

У повідомленні анонсовано, що відповідні обмеження для курців прописані в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті №4030а.

Піднімуть штрафи і заборонять курити на балконах

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Курити стане невигідно. Сьогодні штраф за куріння в громадському місці становить від 51 до 170 гривень. А може стати 340 гривень. Буде і менше місць для куріння. Зараз закон дозволяє курити в приміщеннях, якщо там є вентиляція і урна для недопалків. Такі “курилки” облаштовують на підприємствах, в готелях, на вокзалах. Депутати ж хочуть заборонити їх в будь-якому місці, де є чотири стіни і стеля. Це означає, курити заборонять на засклених балконах, терасах кафе і ресторанів.

Самі сигарети приберуть з прилавків. Упаковки та макети сигарет не можна буде розміщувати на вітринах кіосків і прилавках магазинів. Діти не повинні бачити сигарети, вважають автори проекту.

Сигарети здорожчають на 5-7 гривень

З Нового року цигарки подорожчають. У 2019 акциз на тютюнові вироби має зрости на 20%.

У 2019 інфляція складе 6,3%, прогнозують в НБУ. Тому сигарети з фільтром в 2019-м подорожчають ще на 5-7 грн. Подорожчання стане відчутним в березні-квітні, оскільки в торгових точках будуть залишки сигарет, закуплені в 2018-му.

Купити електронні і ароматизовані сигарети буде не просто

Ще один зареєстрований в Раді законопроект №2820 пропонує заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім.

Окрім того депутати вимагають, щоб виробник писав на упаковці інформацію про протипоказання і ризики для здоров’я, а також заборонити їх рекламу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 29 країнах світу електронну сигарету можна купити тільки з 18 років, а в 39 країнах їх заборонено рекламувати.

Нагадаємо, в Україні стане менше місць для куріння, а тютюнові вироби приберуть з вітрин.

Раніше Знай.uа писав про те, що стрімке підвищення цін на цигарки в Україні лише набирає обертів, хоча вже зараз більшість курців скаржаться на надмірно високі ціни тютюнових виробів.

Також Знай.uа повідомляв, що рак легенів займає лідируючу позицію серед онкологічних захворювань у світі.