Північноатлантичний альянс (НАТО) зважився на введення своїх кораблів у Азовське море, однак це може статися лише за однієї умови.

Про це повідомив військовий експерт Олександр Сурков в ефірі телеканалу "Прямий".

За його словами, Захід готовий підтримати Київ у Чорноморсько-Азовському, однак для цього Україна повинна розірвати угоду з Росією про спільне використання Азовського моря. Після цього, заявив експерт, руки у влади будуть розв'язані.

"Рішення про введення кораблів НАТО в Азовське море вже внутрішньо прийнято і зараз йде його просто документальне оформлення, імплементація, медійне забезпечення", - підкреслив Сурков.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Окрім того він нагадав, що договір Росії і України про спільне користування Азовських морем передбачає, що всі спірні питання сторони повинні вирішувати спільно.

Якщо Київ розірве угоду, то конфлікти в регіоні будуть регулюватися міжнародним законодавством і судами. Це дасть Україні більше простору для маневрів, підкреслив аналітик.

Путін
Путін

Про збільшення військової присутності НАТО в регіоні попросив в кінці листопада спікер Верховною радою Андрій Парубій. Це сталося після незаконного штурму трьох кораблів українських ВМС в Керченській протоці.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко вважає необхідним запросити кораблі НАТО до акваторії Азовського моря для стримувань агресивних потуг Кремля.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Про це він сказав в інтерв’ю міжнародній інформаційній агенції Bloomberg.

Раніше Знай.uа писав про те, що у Державному департаменті США вважають, що Росія повинна негайно звільнити членів екіпажів захоплених українських кораблів, інакше "будуть наслідки і біль з часом буде зростати".

Також Знай.uа повідомляв, що Анатолій Гриценко обговорив із Послом США в Україні Марі Йованович і заступником помічника Держсекретаря США у справах Євразії Джорджем Кентом питання безпеки судноплавства в Азовсько-Чорноморському регіоні.