У Державному департаменті США вважають, що Росія повинна негайно звільнити членів екіпажів захоплених українських кораблів, інакше "будуть наслідки і біль з часом буде зростати".

"Я думаю, було послідовне послання росіянам за всіма формами агресивної поведінки, і це не буде винятком", - зазначили у відомстві.

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Американські партнери впевнені: російський уряд розглядає Україну як дуже "вразливу країну" і різними шляхами намагається підірвати надійність демократичних інституцій.

"Ми закатали рукава і щодня працюємо, щоб зробити Україну і її інституції більш стійкими до атак", - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві США.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Дивіться: Таран українського буксира з боку РФ

Атака в Керченській протоці: реконструкція подій та реакція дипломатів

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

25 листопада о 7-й ранку два українських малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" розпочали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Українські військові запевняють, що "з метою забезпечення безпеки судноплавства" поінформували про цей намір заздалегідь "відповідно до міжнародних норм".

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Проте їх зустріли чотири прикордонні кораблі РФ – катер типу "Соболь", ПСКР "Дон", катер типу "Мангуст", МПК "Суздалец".

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Більш того – російський прикордонний корабель "Дон" пішов на таран українського рейдового буксиру. Пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Серед екіпажу постраждалих немає.

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Пізніше стало відомо про 6 поранених членів екіпажів українських кораблів. Двоє з них перебувають у важкому стані.

"За оперативною інформацією захоплено малий броньований артилерійський катер "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу", які буксируються. Малий броньований артилерійський катер "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення", – йшлося в повідомленні.

МЗС України розцінило агресивні дії Росії щодо кораблів ВМС ЗСУ як порушення норм Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права. Кораблі РФ у порушення свободи навігації "неправомірно застосували силу" по відношенню до кораблів ВМС ЗС України.

Дивіться: Реконструкція подій у Керченській протоці від ГПУ

Нагадаємо, мати полоненого ФСБ українського моряка вперше прокоментувала затримання сина в РФ. Як повідомляв "Знай.ua", агресію Путіна у Азовському морі показали одним відео. Також "Знай.ua" писав, Україна привела весь флот у повну бойову готовність.