Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню ЄС Йоханнес Хан закликав РФ звільнити незаконно утримуваного режисера Олега Сенцова для вручення премії Сахарова.

Про це він написав у мікроблозі Twitter.

Наразі вже відомо, що на наступному тижні ув'язнений у Росії український режисер Олег Сенцов буде нагороджений премією Сахарова.

"На наступному тижні український кінорежисер Олег Сенцов буде нагороджений премією Сахарова Європейського парламенту. Засуджений до 20 років тюремного ув'язнення, він не зможе особисто отримати премію. Тому я повторно закликаю: відпустіть Сенцова отримати премію Сахарова", - написав Хан.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Разом з тим варто відзначити, що рідні незаконно засудженого в РФ журналіста Романа Сущенко отримали від нього лист із збірного пункту в'язниці "Матроська тишина" в Москві.

Російські тюремники етапували незаконно засудженого українського журналіста Романа Сущенка в СІЗО "Матроська тиша" в Москві.

За словами дівчини, це - останні новини про місцезнаходження батька. У той же час залишається неясним, куди Сущенка відправили далі.

"Отримали довгоочікуваний лист від нашого Романа Сущенко з Матроської тиші, датоване 11 жовтня. Він прибув туди в неділю, 7 жовтня. Розповів, що, швидше за все, буде перебувати там 10 днів, про кінцевому пункті відбування покарання батькові нічого не відомо, власне, про це нібито також не знає ніхто з працівників цього СІЗО. В камері разом з ним було ще три людини", - повідомила вона.

Варто відзначити, що Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 роки йому пред'явили звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Російський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенко до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним".

Нагадаємо, Олег Сенцов став лауреатом престижної міжнародної премії.

Як повідомляв "Знай.ua", Сенцов написав радісного листа, чи не фейк.

Також "Знай.ua", писав, що Сенцов мало не помер від голоду, але у російській в'язниці думають інакше.

Сенцов змушений припинити голодування через критичний стан здоров'я