Новий рік на носі і більшість господинь вже складають святкове меню. Оскільки ціни кусаються і більшість хоче зекономити, тому готують мінімум страв та обирають бюджетні напої. Порівнявши ціни, експерти підрахували, у скільки обійдеться відсвяткувати новий рік для родини з чотирьох осіб.

За попередніми підрахунками, вартість новорічного столу для середньої української сім'ї знову подорожчає, та складе приблизно 1535 грн.

Новий рік

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Для оцінки були взяті новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної сім'ї: салати, м'ясні і рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

магазин

"Сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в 250 грн, а 200 г червоної риби — в 220 грн. Тому вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2005,30 грн", — зазначив Микола Пугачов.

А от стіл з делікатесами обійдеться жителям столиці в 2157,60 грн.

гроші

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кг салату "Олів'є" традиційної рецептури обійдеться в 129,76 грн. А це на чверть більше, ніж у грудні 2017 року. Це на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року.

Трохи дешевше — 118,32 грн буде коштувати салат "Оселедець під шубою" за півтора кілограми продукту.

Оскільки відчутно підскочив у ціні і м'ясний кошик, то цьогоріч не варто розраховувати на нього дешевше, ніж у 344 гривні (сюди віднесли ковбасу "Салямі", копчена підчеревина, а також свіжі биток, куряче філе)

Традиційна для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, сир твердий (300 г) — 54 грн і пачка вершкового масла (200 г) — 32,25 грн.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 159,48 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме в цьому році 13,84 грн, гриби (1 кг) — 47,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 51 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 16,77 грн, помідори свіжі (1 кг) — 29,97 грн.

На фрукти в середньому доведеться витратити до 80 гривень (мандарини, банани та лимон).

Батон білого хліба (1 кг) буде коштувати 19,89 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться в 98 грн. У півтора рази більше 155 грн доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку.

За сік, солодку та мінеральну воду також потрібно викласти в середньому 76 грн.

Таким чином, за аналогічні продукти у минулому році українці витрачали на 20% менше.

Нагадаємо, українцям показали ціни на м'ясо на оптовому та роздрібному ринках.

Як повідомляв портал Знай.ua, експерт порівняв ціни на продукти та розповів, на скільки здорожчав м'ясний холодець.

Також Знай.ua писав про те, що мандарини до Нового року не здивують українців цінами.

Дивіться: Як правильно зустрічати рік Жовтої Свині