У суботу, 8 грудня, радник президента України Ростислав Павленко відвідав резиденцію глави Київського патріархату Філарета і провів з ним таємні переговори.

Філарет та Онуфрій
Філарет та Онуфрій

Про це повідомляють українські ЗМІ.

Незабаром після переговорів в будівлю патріархії з'їхалося багато єпископів Київського патріархату. Відбулися збори, в ході яких Філарет виступив з промовою та розкритикував дії Константинопольського патріархату.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Філарет різко засудив надмірні амбіції Константинопольського патріархату та висловив упевненість, що в нинішніх умовах Патріарх Варфоломій буде змушений поступитися, і в підсумку Українська Церква неодмінно доб'ється повної незалежності.

Томос в Україні
Томос в Україні

При цьому учасники єпископського зборів помітили, що митрополит Єпіфаній, який сидів у всіх на виду, під час виступу Філарета іронічно посміхався.

Як відомо, 6 грудня в Синоді Київського патріархату ухвалили рішення, які йдуть врозріз з принципами організації "Об'єднавчого собору", запропонованими Вселенською Патріархією. Філарет особисто заявив про свою незгоду з позицією Константинополя, вираженої в затвердженому Томосі про автокефалію і проект статуту майбутньої Церкви, запропонованому греками. Ієрархи і духовенство Київського патріархату також не приховують свого обурення "спробою обмежити їх церковну незалежність".

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Варто додати, що Київський Патріархат візьме участь в Об'єднавчому соборі і має намір залагодити всі питання з митрополитом Галльським Еммануїлом, який має намір очолити цей захід.

Архієрейський собор
Архієрейський собор

На поширену в церковних колах думку, конфіденційний візит Ростислава Павленка в Київський патріархат багато в чому пояснює розбіжність між жорсткою риторикою Філарета і поступливими заявами прес-центру Київського патріархату. З чим прибув до Філарета радник Президента, не знає ніхто, крім учасників зустрічі.

"Але безсумнівно, що двоє з них - Єпіфаній і Євстратій - вже готові зрадити свого Владику і Отця, який відстоює незалежність Української Церкви в найтяжких обставинах, в тому числі під державним тиском", - резюмують у повідомленні.

Нагадаємо, українці обурилися черговою абсурдною заявою путінського патріарха Кирила.

Раніше Знай.uа писав про те, що від запрошення на Об'єднавчий собор відмовилися митрополит Онуфрій та інші ієрархи Української православної церкви Московського патріархату.

Також Знай.uа повідомляв, що в УПЦ МП страшенно бояться греків.